Visingsö och tärnmås

Senast uppdaterad 2023-07-30 av Magnus Bergvall

En tur till visingsö och tärnmås

Åkte med Lars Johansson till Visingsö för att försöka se en adult/vuxen tärnmås. Vi tog första färjan från Gränna 06:55. Åkte direkt upp till Erstadkärret där den brukar ses. Tyvärr var den ej där men hade setts tidigare på morgonen då den drog ut över Vättern. Vi väntade tålmodigt och fick se en sandlöpare som födosökte. Det tog 2 och en halv timme innan den dök upp tillsammans med skrattmåsar vid kärret. Den stod mest och putsade sig och vilade.

Till slut flög den upp och det blev några bilder i flykten om än på lite lång håll. Den flög sedan åt väster och vi väntade ett bra tag på att den skulle komma tillbaka. Medans vi stod och väntade kom en herre fram till oss och började prata med oss. Det visade sig vara Lars Lundmark som är en mycket duktig fågelfotograf. Ni hittar hans fina hemsida här. Vi stod och pratade ett bra tag väntan på att tärnmåsen skulle komma tillbaka. Lars Lundmark frågade om vi ville följa med till västra sidan där måsen drog och det gjorde vi.

Det tog ej lång tid förrän vi såg den flyga långt ut och födosöka. Även om den var längre ut nu så var det den härligaste obsen när man såg den i tubkikare när den letade föda. Jag tog en del bilder på långt håll för att ha som minne. Sedan dök den upp precis där vi stod och inte var vi redo för det men han med några bilder men i mer motljus. Det var endast min andra gång jag ser arten. Nu extra kul med en vuxen fågel i juli när den skall vara i Spetsbergen där den normalt sett häckar.

adult tärnmås
Långt ut i Vättern men i tubkikaren var detta den härligaste obsen på måsen
visingsö och tärnmås
Adult tärnmås vid Erstadkärret på Visingsö
visingsö och tärnmås
Lite närmare men i motljus
råka på visingsö
En av många råkor på Visingsö