Några turer till fåglarna

Senast uppdaterad 2024-05-25 av Magnus Bergvall

Varit ute några turer till fåglarna

Har varit ute några gånger denna vecka för att skåda och försöka fotografera fåglar. Jag har varit i Herrebro ett par gånger, även på Mackes land och i Leonardsberg. Har ej blivit några speciella bilder men några okej bilder har det väl blivit. I Leonardsberg så var det en hona aftonfalk jag gärna hade fått bilder på men när den väl flög i luften så var det lite för långt håll. Den satt även ganska länge i ett träd några hundra meter från mig. Här nedan lägger jag in några bilder från dessa turer.

busksångare
Busksångare i samma buske som som förra året vid Herrebro Norrköping.
rådjur
Rådjur vid Herrebro.
några turer till fåglarna
En bred trollslända fotograferad i Herrebro Norrköping,
entita
Entita fotograferad i Ärnestad.
tornseglare
Tornseglare vid Leonardsberg.
törnskata
Törnskata hane fotograferad i Leonardsberg.
lärkfalk
Lärkfalk flög förbi i Leonardsberg.
skedand
Hane skedand fotograferad i Herrebro.
några turer till fåglarna
Snatterand i Herrebro Våtmark Norrköping.
gök
Såg en kärrsångare i diket längs med grusvägen i Herrebro. Tänkte jag kunde kanske fotografera den. Hörde helt plötsligt en gök väldigt nära och tänkte då vart den satt. Så satt den i busken knappt 5 meter från mig men den hann och se mig såklart innan. Blev några halvdana bilder när den flög.
gulsparv
Gulsparv i Herrabro.

Bland fåglar och mygg i Vrinnevi

Senast uppdaterad 2024-05-18 av Magnus Bergvall

Bland fåglar och mygg en tidig morgon i Vrinnevi

Upp 04:00 idag och var i Vrinnevi klockan 04:20 och det var mycket fåglar och mygg. Var bra fart på svarthakedoppingarna denna morgon i slöjorna. Den första timmen spela de och jag varandra. Även uppe och flög lite men aldrig tillräckligt nära mig. En sjungande grönsångare var villig att vara med på bild. Var ganska tufft att stå still när det var så mycket mygg på platsen. Får se snart hur många bett man fick. Även en härmsångare satt och sjöng inne bland buskarna så fick aldrig syn på den. Jag stannade till strax efter 07:00 då jag tröttna på alla mygg. Trots alla mygg så finns det verkligen sämre sätt att starta dagen på.

bland fåglar
Sjungande grönsångare i Vrinnevi.
bland fåglar
En ekorre möte mig vid parkeringen i Vrinnevi.
bland fåglar
Skedand hane var uppe och tog en tur innan den åter landa i våtmarken.
bland fåglar
En sädesärla satt och sjöng lite för mig.
bland fåglar
En av 8 svarthakedoppingar jag såg denna dag i vrinnevi våtmark.

Härligt ljus i Rosenkällasjön

Senast uppdaterad 2024-05-16 av Magnus Bergvall

Det var ett härligt ljus i Rosenkällasjön

Åkte ut tidigt i dag till Rosenkällasjön utanför Linköping och det var ett härligt ljus jag mötes av. Var framme strax efter 5-tiden och solens strålar hade precis nåt sjön vid gömslet. Var mest ute efter gråhakedoppingarna men de ville ej vara så nära gömslet medans jag var där. De ligger och ruvar på en liten ö utanför gömslet. Nu gjorde det ej så mycket utan gillade det varma sköna ljuset. Var ju även en arbetsdag så kunde ej stanna med än max 2 timmar.

Såg 3 stycken gråhakedoppingar i sjön. Gott om svanar så blev även lite bilder på dem. En brun kärrhök dök upp från ingenstans när jag var ute på bryggan på ganska bra avstånd. Den snurrade ett bra tag just runt gråhakedoppingarna bo men drog sedan iväg. En sothöna simmade alldeles för nära gömslet men tog några bilder på den även om den ej fick plats på bilden. Är mycket nöjd med dagen och det härliga ljuset i Rosenkällasjön.

några turer till fåglarna
Gråhakedopping fotograferad i ROsenkällasjön Linköping.
härligt ljus i rosenkällasjön
Sångsvan.
sångsvan
Sångsvan
härligt ljus i rosenkällasjön
Knölsvan
härligt ljus i rosenkällasjön
Sothöna
brun kärrhök
Brun kärrhök.
kanadagås
Kanadagås

Till Herrebro för fågelskådning

Senast uppdaterad 2024-05-14 av Magnus Bergvall

Skönt att vara i Herrebro för fågelskådning

Åkte idag ut till Herrebro för lite avkopplande fågelskådning. Det var ganska bra med fågelsång i kärret. Hörde minst 5 näktergal som sjöng för fullt. Bland annat så rastade Grönbenor, mindre strandpipare, skedänder och 4 hanar brunand. Det blev ej några speciella bilder men när jag var på väg tillbaka till bilen så kom en vit stork och flög förbi på tyvärr hög höjd får någon vettig bild. Nu är det ju inte allt för ofta man ser vit stork i Norrköping så kul ändå. Stannade sedan till vid Odal för att se om jag kunde få se/höra svart rödstjärt men ingen idag. En turkduva visade upp sig i alla fall.

fågelskådning i Herrebro
En vit stork drog förbi på hög höj vid Herrebro idag.
Turkduva
Stannade till vid Odal och en turkduva dök upp.

Fina gäss i Leonardsberg

Senast uppdaterad 2024-05-14 av Magnus Bergvall

En del vackra gäss i Leonardsberg

Åkte ut även idag till Leonardsberg när jag ej fick någon bild på de vackra rödhalsade gässen igår. Hann och se dem igår på några hundra meters håll innan de lättade tillsammans med vitkindade gäss. Idag fick jag i alla fall åter få fotografera dessa vackra fåglar. En hel del värmedaller men gäller att ta många bilder och hoppas några går igenom dallret. Även en rastande spetsbergsgås blev det bilder på och det är jag verkligen inte bortskämd med att få.

gäss i leonardsberg
Fotograferad i Leonardsberg Norrköping.
gäss i leonardsberg
Vackra är dom dessa rödhalsade gäss.
gäss i leonardsberg
Spetsbergsgås i Leonardsberg.

Fåglar på landet är härligt

Senast uppdaterad 2024-05-14 av Magnus Bergvall

Att bara bland fåglar på landet är härligt

Varit på Mackes land sedan i tisdags och att stå där bland fåglarna är fantastiskt. Lyckades att se och höra 72 arter vilket är riktigt bra. Mest överraskande var en ägretthäger som flög förbi över tomten. Även en blå kärrhök drog förbi om än på håll. Svartvit flugsnapparen har kommit och den har lyckats sjunga dit en hona också. Den röda gladan visade sig några gånger vilket ej ör så ovanligt där.

Fåglar på landet är härligt
Ägretthäger förbiflygande vid Ärnestad.
Fåglar på landet är härligt
Röd glada vid Ärnestad.
Fåglar på landet är härligt
Svartvit flugnsppare.
Fåglar på landet är härligt
Tornfalk jagade ganska ofta under tiden vi var vid Ärnestad.
Fåglar på landet är härligt
Sparvhöken precis ovanför tomten.

Nytt kryss idag

Senast uppdaterad 2024-05-14 av Magnus Bergvall

Idag blev det ett nytt kryss

Blev ett nytt kryss idag för Macke och jag om det ej blir någon ändring. En Amerikansk bläsand hittades den 24 april. Det tog mig ganska exakt 90 minuter att hitta den idag. Den simmade borta vid det gamla fågeltornet då jag såg den. Det var väldigt många vanliga bläsänder som rastade och att gå igenom. Tyvärr ej någon bild då avståndet var för långt för min kamera. Sågs klart bra i tuben i alla fall. Nu var det den Amerikanska bläsanden vi var ute efter så ej mycket fotograferande.

nytt kryss
Grönsiska fotograferad vid Nybro i Linköping
nytt kryss
Gråkråka vid Nybro Linköping