Senast uppdaterad 2026-10-30 av Magnus Bergvall

Större turturduva – Streptopelia orientalis
Större turturduva – Oriental Turtle Dove tillhör familjen duvor och är en medelstor till stor duva som främst förekommer i Asien. Arten har ett stort utbredningsområde och finns från delar av Ryssland och Sibirien i väster till Japan i öster, samt söderut genom Kina och Indien.
Den har en ganska kraftig kroppsbyggnad och ett karakteristiskt utseende. Huvudet och bröstet är grårosa till gråbruna, medan ryggen och vingarna har ett tydligt fjälliknande mönster i rostbrunt och mörkbrunt. På halsens sidor finns en svartvit teckning som är ett av artens tydligaste kännetecken. Stjärten är lång och grå med ljusa spetsar.
Större turturduva lever i flera olika miljöer, bland annat öppna skogar, skogsbryn, buskmarker, parker och jordbrukslandskap. Födan består huvudsakligen av frön, säd och andra växtdelar som den ofta letar efter på marken.
Under häckningstiden bygger paret ett enkelt bo av kvistar, vanligtvis placerat i ett träd eller en buske. Honan lägger normalt två ägg och båda föräldrarna hjälps åt med ruvningen och att mata ungarna.
I Sverige är större turturduva en mycket sällsynt gäst. De observationer som görs väcker ofta stort intresse bland fågelskådare och fotografer. När en individ stannar till vid en fågelmatning eller i ett område där den är lätt att observera kan det locka många besökare.
Namn: Större turturduva – Oriental Turtle Dove
Vetenskapligt namn: Streptopelia orientalis
Familj: Duvor (Columbidae)
Storlek: Cirka 33–35 cm.
Vingspann: Cirka 50–60 cm.
Vikt: Cirka 200–300 gram.
Kännetecken: Större turturduva är en relativt stor och kraftig duva med gråbrunt huvud och undersida. Ryggen och vingarna har ett karakteristiskt fjälliknande mönster med mörka fjädrar kantade av rostbrunt. På halsens sidor finns en tydlig svartvit teckning som är ett av artens främsta kännetecken. Stjärten är grå med vita spetsar.
Utbredning: Arten har en vidsträckt utbredning i Asien, från Uralbergen och Sibirien österut till Japan och söderut genom Kina och Indien till Sydostasien.
Förekomst i Sverige: Större turturduva är en mycket sällsynt gäst i Sverige. Arten förekommer normalt inte här utan ses endast som tillfällig besökare.
Livsmiljö: Förekommer i öppna skogar, skogsbryn, buskmarker, jordbrukslandskap, parker och trädgårdar.
Föda: Lever huvudsakligen av frön från olika gräs och örter, men äter även säd och andra växtdelar. Födan söks ofta på marken.
Häckning: Bygger ett enkelt bo av kvistar, vanligtvis i träd eller buskar. Honan lägger normalt två ägg som ruvas av båda föräldrarna.
Läte: Ett dovt och rytmiskt kuttrande som upprepas i långsamma serier.
Status: Arten är klassad som livskraftig (LC) enligt IUCN.





Kamera: NIKON D80, Objektiv: AF Nikkor 300mm f/4 IF-ED, Datum / Tid: 2008-02-09 13:08:43.

Kamera: NIKON D80, Objektiv: AF Nikkor 300mm f/4 IF-ED, Datum / Tid: 2008-02-09 13:08:43.


Kamera: NIKON D80,Objektiv: Nikon AF 300 F4.0, Datum / Tid: 2008-02-09 13:09:36.