Knuthöjdsmossen

Senast uppdaterad 2023-10-12 av Magnus Bergvall

Knuthöjdsmossen i Västmanland

Efter planering så blev det en tur till Knuthöjdsmossen i Hällefors. Jag har velat åka dit i flera år men nu blev det äntligen av. Jag åkte med Lars Johansson och min son Marcus. Vi åkte tillsammans på fredags morgon 26 maj och var framme strax efter 11. Blev Knuthöjdsmossen direkt mest för att bekanta oss med miljön och planera vart och hur vi skulle fotografera smålommarna. Nu behövde vi ej gå långt förrän vi såg våra två första i tjärnen. Visserligen i motljus och de båda låg och vilade men vi kände hoppet.

mosse knuthöjdsmossen
Spångarna vid Knuthöjdsmossen.

Vi fortsatte att gå leden och ytterligare en smålom visade upp sig. Här fotograferade vi våra första bättre bilder på arten även om det var mitt på dagen och en del värmedaller. Det fanns även knipa, kanadagås, grönbena mm att fotografera. Vi tog tid på oss att gå leden runt för att lära känna miljön och se vart solen går ned och upp så man visste vilka gölar där man kunde få bäst ljus. Nu är du ju så att man aldrig vet var de vill vara men ändå. Vi åkte sedan till vandrarhemmet och checkade in. Planen var så klart att vara vid mossen på kvällen och tidigt på morgonen för bästa ljus.

knuthöjdsmossen
En lom i sin rätta miljö vid Knuthöjdsmossen

När klockan var 19:00 så var vi på plats för att försöka få bra bilder på lommen. Där vi först såg lommar fanns det inga kvar men bara efter några minuters gångtid hittade vi en som verkligen ville vara med på bild. Den simmade mot oss många gånger, tillbaka längst bort i gölen men efter ett tag kom den tillbaka. Den var så när som på ett par meters håll.

knuthöjdsmossen
En var lite nyfiken av sig ville se vilka vi var
knuthöjdsmossen
Här är den väldig nära. Detta är i stort hela bilden. Fotograferad med 300mm utan konverter.
mossen en tidig morgon i dimma
En tidig morgon med dimslöjornas dans.
knuthöjdsmossen
Fotograferad klocka 05:00 innan solens strålar nåt ner till lommen.

Lördagen gick vi upp 04:00 och åkte iväg för att få de i morgonljus och kanske i morgondis. Vi hade turen att det var en del dis och slöjor. Hittade en lom på bra avstånd så jag fick lite bilder på den. Det visade sig sedan att det vara samma lom som vi fotograferat kvällen innan. Det såg i när den visade undersidan av vingarna där den hade samma ruggning. Just denna fågel blev det många bilder på eftersom den var väldigt orädd av sig.

knuthöjdsmossen
De kom flygandes nära ibland

Lyckades att få en hel del bilder på flygande lom. Man fick vara snabb att ändra slutartid när de kom flygandes. Det var mörkare vid gölarna så det vara bara att snurra på hjulet för tiden. Många gånger hörde man de när dom kom men ibland så bara dök de upp så man fick vara snabb. Blev nöjd med att få en del varierande bilder trots att men ej kunde välja plats. Man var ju såklart beroende av vart fåglarna var.

knuthöjdsmossen

Totalt såg och hörde jag 40 fågelarter vid mossen. Lyckades få bild på grönbena, kricka, spillkråka och knipa som garanterat skall häcka vid knuthöjdsmossen. En fin plats att besöka och jag kommer garanterat att åka dit fler gånger. Skulle vara kul när de har fått ut ungar som de matar med fisk som de har hämtat i en annan sjö.

en kricka hane
Kricka vid Knuthöjdsmossen
hona kricka
Här är honan som var ett par med hanen.
knipa som flyger över vatten och med sin spegelbild
Knipa hane och dess spegelreflex
grönbena
Grönbena fotograferad vid Knuthöjdsmossen
grönbena
Grönbena med en slända i näbben.