Tips för fågelfotografering

Senast uppdaterad 2024-02-09 av Magnus Bergvall

Min erfarenhet av fågelfotografering

Nu är ju jag långt från att vara expert eller proffs på fågelfotografering men här kommer några tips för fågelfotografering från min erfarenhet. Det absolut viktigaste för fågelfotografering är tålamod och planering. Har man det så kommer man att få bättre bilder. Det är inte lätt att komma fåglar nära. Bästa enligt mig är att låta fåglarna komma till mig.

Att sitta eller lägga sig ner gör så att fåglarna lugnar ner sig och ej ser dig som ett hot. Att försöka jaga fåglarna brukar sällan ge bra bilder. Sedan att komma ner lågt till fåglarnas nivå ger bättre bilder med en härlig oskärpa i bakgrunden. Tyvärr så går ju inte det alltid beroende på i vilken terräng man befinner sig i. Det viktigaste är att man fotograferar för man vill och man själv blir nöjd med de bilder man får.

småsnäppa trippar fram
Småsnäppa fotograferad tidigt en morgon vid Leonardsberg Norrköping. Här låg jag ner på liggunderlag och helt synlig men hade både småsnäppa och kärrsnäppa på några meters avstånd.

Kläder

Enligt min erfarenhet så behöver man inte vara helt klädd i camouflage kläder. Man behöver nog bara smälta in lite i omgivningen. Så typ den färgen man rör sig i. Fåglarna reagerar mer på rörelse än hur man är klädd. Nu har jag i och för sig camouflage kläder på mig och då mest jackan. Kanske det kan göra så man får fåglarna lite närmare när man sitter eller ligger ner. När man bara är ute och vandrar utan att planerat så gör det varken till eller från med kläderna. Köpt det mesta i klädväg på decathlon.se. De har bra produkter till ett bra pris.

Planerar man att sitta eller smyga försiktigt så hjälper nog bra camouflage kläder till. Sätt dig vid ett träd, buske eller liknande så man smälter in. Som sagt innan så tänk på att röra dig försiktigt. Flytta ej kameran snabbt mot fågeln. De reagerar på snabba rörelser och reagerar direkt. De ser mer än man tror. Kan rekommendera att investera i ett bra gömsle. Tragopan är väldigt populära och gör bra gömslen. Buteo är en annan tillverkar och gömslet jag har är från just den tillverkaren.

Hur lär man sig

Besök ett och samma ställe ofta, observera vart de är och hur de beter sig. Var hittar de födan. Har de någon gren eller favoritställe de gärna besöker ofta. Att lära sig beteendet från fåglarna är grunden till bra bilder. Olika arter har ju såklart olika beteende. Nöta på ett och samma ställer ger till slut resultat. Jag besöker Herrebro Våtmark väldigt ofta och speciellt på våren. Man hör då var fåglarna håller till.Hur de beter sig och vilka favoritgrenar de har. Får en känsla av om man klär sig lika varje gång, beter sig lika så känner de igen mig men det är säkert bara min uppfattning.

Bästa tiden är tidigt på morgonen helst skall man vara ute innan solen gått upp. När solen börjar gå upp så blir de mer aktiva på att hitta föda, sjunga för att hitta en partner. Man har även det bästa ljuset tidigt och även strax innan solen går ner. Det blir ett varmt och mjukare ljus. Mitt på dagen speciellt på sommar så blir ljuset att för hårt och även väldigt tråkigt. Det händer att jag ändå är ute då för fågelfoto är kul, alltid.

svarthakedopping
Sedan Vrinnevi våtmark skapades så har jag varit där ofta. Det tog några år så kom det 10-14 stycken svarthakedoppingar i den lilla våtmarken. Ett bra exempel på hur man lär sig hur de beter sig och med tålamod kan man då fe de nära. Det ger till slut bra bilder.

Hur man hittar fåglar

Ett tips är att besöka artportalen.se och se var det rapportera in fåglar. Tänk på att många då använder tubkikare och ser fåglarna kanske på långt håll. Besök någon mindre fågellokal där du får mer och bättre uppsikt över fåglarna.
Parker, dammar, och hamnar mm är mycket bra ställen att fotografera fåglar på. Där är de vana vid människor och är lättare att få de närmare. Ett perfekt ställe att lära hur de uppför sig, även lära sig sin kamera med vilka inställningar man behöver.

tamduva
Tamduva vid Strömsparken i Norrköping
En fågel som är lätt att fotografera och öva sig på. De är oftast väldigt tama av sig så lätt att få de nära.
pilgrimsfalk adult hane
Pilgrimsfalk vid värmeverket i Norrköping

Matning

Bor man i villa eller har en sommarstuga så är matning ett bra sätt att få fågelbilder. Funkar året runt men bäst vintertid då många arter letar föda för att överleva. När jag hade sommarstuga så byggde jag upp med många matningstationer så mat skulle finnas minst en vecka eftersom jag kunde bara åka ut på helgerna. Jag satte upp matningen där de hade nära till skydd för rovfåglar. Grenar och buskar placerades ut man kunde ta fågelbilder där inte själva matningen syns. Jag satt med öppet fönster och kameran på stativ. Sedan rullgardin ner så jag ej syns. Där kunde jag sedan sitta hela dagen för att få en bild jag blev nöjd med.

I min närhet så finns det fågelmatningar vintertid som jag besöker. Först så tittar jag mest hur de besöker matningen. Sätter de sig innan på någon speciell gren och oftast är det så. Sedan är de den jag fokuserar mig på. Står jag rätt, är ljuset rätt, behöver jag flytta mig lite? När det är klart så är det bara tålamod som gäller och det ger mig bilder jag är nöjd med. Tänk på om man kör med egen matning så ha varierad mat. Då kommer fler arter och möjlighet att fotografera mycket.

stenknäck hane på en stubbe
Stenknäck fotograferad på en stubbe jag placerat ut så fåglarna kan mellanlanda på innan de flyger upp till matningen. Kårtorp Norrköping
bergfink hane i snö
En hanne bergfink fotograferad vid en matning nära mig.
Här lade jag mig ner och fotograferade den när den letade efter frön på marken. Ville ha med oskarp snö som förgrund. Studerade fåglarna innan jag lade mig ner hur de sökte efter föda. När de sedan drog sig undan några meter så lade jag mig ner och väntade tills de kom fram.

Övning ger färdighet

Öva på ett ställe där det flyger fåglar på vilka inställningar och metoder som funkar bäst för dig. När du hittat den så är du mer beredd när en situation dyker upp. Titta inte så mycket på bilder du tagit i kameran medans du fortfarande är ute och fotograferar. Då kan du vara säker på att något händer och du missar tillfället. En snabb blick för att se så exponering blir okej men inte mer än så. De flesta kameror har många knappar man kan programmera. Använd det så går det snabbt att se t.ex. snabbt i 100%. Ändra till fler eller mindre AF-punkter, från AF-S eller AF-C på nikon mm. Finns många inställningar som gör ditt fotograferande bättre, lättare och snabbare.

havstrut
Havstrut hamnen Norrköping på vintern. Våran hamn är ett perfekt ställe att träna på att lära sig kameran och olika inställningar.

Kamera och objektiv mm

Vilken kamera man använder till fågelfoto är mindre viktigt. Visst hjälper det till ibland att ha en med många bilder i sekunden och snabb autofokus. I slutändan är det ändå fotografens kunskap och skicklighet som gör bilderna. Kunde man förr i tiden med helt manuella kameror ta fantastiska bilder så kan man det idag också. Vet att många mer professionella fotografer säger att många pixlar och fullformat skall det vara. Blir bilderna bättre då per automatik?

Nu finns det spegelfria kameror med ögon följande fokus och en massa bilder i sekunden. Är inte mot utveckling men vart kommer skickligheten in? Canon och Sony har helt fantastiska kameror nu med sina nya spegelfria kameror. När lottoraden slår in så kommer säkert jag att köpa spegel-fri kamera.

Nikon har har nu släppt sin Z9 som är nog i stort i samma klass. Tyvärr är ju priset på dessa kameror utanför min plånbok. En viktig sak är att lära sig sin kamera ordentligt, var alla knappar sitter så man kan fort ändra om situationen uppstår. Träna på att hitta knappar, ändra viktiga inställningar utan att ta bort ansiktet från kameran.

Objektiv för fågelfoto

Objektiv för fågelfoto kan man använda sig av både fasta teleobjektiv och zoom. Brännvidd från 200mm och uppåt är det bästa. Idag finns det bra 150-600mm zoom objektiv som inte kostar skjortan och funkar kalas för att fotografera våra fåglar med. Man blir inte proffs bara för man har proffs-utrustning. Nu fick jag en chans i livet att köpa mig ett 300 f/2.8 och det ångrar jag inte. Den är skarp på största bländaren och har en snabb autofokus. Jag ångrar mig inte en sekund att jag köpte det objektivet. Att vara ute i dåligt ljus så är bländare 2.8 underbart att ha.

Stor bländare som funkar även när det är lite mörkare ute. Hade jag ej kunnat köpt den så hade jag nog haft Nikon AF-S 300/4 PF ED VR för smidigheten. Annars någon av Tamrons eller Tokinas fina zoom-objektiv, typ Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD G2.

Här hittar ni länk till min utrustning

Tid, bländare och iso

Iso är nåt jag försöker hålla nere. Ju närmare bas-isot vilket oftast är iso 100 man ligger så utnyttjar man kamerans dynamiska omfång. Det sjunker ju högre iso man använder. Försöker hålla mig till max iso 1600 men visst har det hänt att jag varit på 3200 några gånger. med mina kameror. Kör man fullformat så kan man lätt öka isot ett par steg. Ibland behöver man öka iso för att då få en bra tid för att fånga ögonblicket. När det gäller små fåglar som flyger behövs en snabb tid för att få en skarp bild. En större fågel så som de större rovfåglarna kan man kanske ligga ner mot 1/500 och det blir skarp.

Försöker man fotografera flygande svalor på nära avstånd behövs det minst 1/2500 och snabbare. Då kan också behöva mindre bländare omkring 8 eller så för få den skarp. Då behöver man öka iso till kanske 800 till 1000 beroende på ljuset. En sak som är bra att göra är att ställa skärpan där man tror fågel eller djuret skall dyka upp. Då hittar autofokusen skärpan snabbare och den låser bättre och den slipper då jaga efter skärpan. Det kan vara det som gör att man får en bild eller missar den. Just tiden är en faktor varför en bild ej blir skarp. Det kan bli både skaknings/rörelse oskärpa. En vadare som söker efter föda rör sitt huvud snabbare än man tror. Lätt att det blir oskärpa om man ej har snabb tid. Använd gärna minst 1/2000 då, speciellt om man har den nära sig.

Stativ

Stativ är mycket bra att använda vid fågelfotografering. När jag började på den analoga tiden så hade jag nog stativ 50% av alla gånger jag var ute. När jag sedan gick över till digitala formatet 2006 så blev det mindre användande av stativ. Blev i stort bara bara när jag satt i gömsle. De senaste åren har jag använt stativ mer och det är så bra när man typ står och väntar gömd på fåglar skall visa sig.

Är för mig i alla fall tungt/jobbigt att stå med kameran uppe och vara beredd utan stativ. Använder stativet mer och mer för så lätt att ställa in kameran var man önskar att fågeln skall sätta sig och när den väl gör det så bara att trycka av. Verkligen gillar mina Leofoto stativ. De må vara kina-kopior av Amerikanska kvalitet stativ men ärm får man kanske 80% av de bästa men för ca 40% av kostnaden. Jag är ej sponsrad av dem men önskade det utan det är min erfarenhet av dem.

Autoiso

Många fotografera kör nu på autoiso vilket kan fungera väldigt bra för många. Själv har jag ej börjat med det för jag vill ha kontrollen över inställningarna men vem vet, det kanske blir att jag använder mig av det i framtiden.

rostgumpsvala flyger
Här går det undan. Gäller att man har snabb tid för att frysa rörelserna och att använda en bländare som gör fågeln skarp och oskärpa på bakgrunden. Rostgumpsvala Kungsgården Ottenby Öland.

Skärpedjup

Skärpedjup är också något man behöver tänka på och veta hur det fungerar. Visst är det roligt när fåglarna kommer nära. Vill man då ha skärpa på fågeln så behöver man blända ner flera steg. Nackdelen när man bländar ner mycket är att slutar-tiden går och man behöver då höja iso och med det ökar bruset. Viktigast är att ögonen på fågeln blir skarpa eftersom våran blick dras mot ögonen först. Tittar man på bilden nedan på strömstaren så lyckades jag få ögonen skarpa så den övriga oskärpa enligt mig gör ej något.

tips för fågelfotografering, kort skärpedjup
Strömstare fotograferad på cirka 3 meter med bländare 5.0 med ett 300mm f/2.8 och en Konverter på 1,4 vilket motsvarar 630mm i bildvinkel med min Nikon D500. Ögonen området där omkring skarpa men inte näbben.
bändelkorsnäbb - kort skärpedjup
Ytterligare en bild där skärpedjupet är väldigt kort.

Mina inställningar för fågelfotografering

Kör till 99% manuellt. Väljer tid, bländare och iso. Skiner solen ute så startar jag på 1/2500 bl 5.6 och iso 400. Fokuserar med AF-On knappen med tummen och trycker av som vanligt med avtryckaren. Då har jag AF-C på hela tiden när jag trycker in knappen med tummen. AF-punkterna som jag har på är den i mitten och de bredvid som ett kors. Pv knappen är inställd så trycker jag in den med pekfingret så blir det bara den mittersta som ställer skärpan. På detta sett är man beredd på både flygande fåglar och mindre fåglar som sitter lite svårare.

Har oftast bildstabiliseringen på men stänger av den ibland när jag använder snabba tider. Lika så om jag använder stativet så stänger jag av bildstabilisatorn, Kameran är ju såklart viktigt men viktigast är ett bra objektiv. Mitt 300 f/2.8 kostade mig nästan 4 gånger så mycket som min kamera. Mitt lilla tips är att lägg pengar på objektivet. Man hör och läser att man “måste” ha ett dyrt och fast brännvidd för bilderna skall bil skarpa. Enligt mig så behövs det ej. Finns så många andra saker som försämrar skärpan även på de dyraste objektiven. Värmedaller, avstånd, för långsam tid mm kan inget dyrt objekt ordna. Försök att hitta det som passar dig och din plånbok och ha roligt med att fotografera fåglar och djur.

RAW-format

Fotografera i RAW-format. Då har du betydligt mer möjlighet att påverka bilden som du önskar. Du har möjligheten att få fram mer detaljer, fixa vitbalansen, exponering i RAW-formatet än i jpeg. Har hänt mig att jag kommit mot vitbalansen i kameran och fått så fel balans på bilderna men det var inga problem att ordna det i Photoshop. Hade jag kört jpeg så hade det varit kört. I min kamera så har jag inställt på okomprimerad raw och 14 bitars. Kanske onödigt med 14 bitar men då vet jag att jag har så bra utgångsmaterial det bara går få att jobba med.

Andra viktiga tips för fågelfotografering

Värme daller är en sak som ställer till det både för fotografer och när man fågelskådare genom kikare. Det gäller inte bara på sommaren utan kan uppstå när som helst på året. Kall mark och varm luft ställer till det. På vintern kanske vi ej tänker på det men om objektivet är varmt och du skall fotografera ute när det är kallt så blir bilden ej bra.

När jag skall ut när det är kallt lägger jag kameran med objektiv på balkongen för att kylas ner innan jag går ut. Skall jag åka bilen en bit innan jag kommer fram så har jag värmen avstängd för att ej värma upp utrustningen. Jag lovar att bilderna blir bättre om man gör så. Det är inte alltid det är fel på kameran eller objektivet. Skall man vara ute länge i kylan så ta med ett extra batteri som man håller varmt.

Försök att hitta en bra bakgrund när ni fotograferar fåglar/djur så man får en så ren bakgrund som man kan. Kan vara svårt ibland men att röra sig lite försiktigt runt om den så kan det gå. Bilder utan en massa grenar är lite vackrare. Titta även efter om det finns några vackra färger i bakgrunden som man kan få med.

tips för fågelfotografering
En bofink fotograferad vid en matning. Letade efter en plats där jag kunde få en ren bakgrund och en vackrare färg.

Det var mina tips för fågelfotografering. Jag försöker att hålla denna sida uppdaterad med mer tips.