Stenskvätta – Northern Wheatear är en vanlig och välkänd småfågel i Sverige, uppskattad för sin karismatiska personlighet och vackra sång. Den trivs i öppna landskap, gärna med steniga inslag, och syns ofta sitta på stenar eller stolpar och spana efter insekter. Hanen är svart och vit med en vit fläck på pannan och en svart ögonmask. Honan är mer brunaktig med en vit fläck på strupen.
Båda könen har en lång, svart stjärt som de ofta viftar med. Storleken är ungefär 14-16 cm lång och har ett vingspann på 26-32 cm. Sången är en vacker och varierad melodi som ofta beskrivs som kvittrande och visslande. Den sjunger ofta från till exempel stenar eller stolpar. Stenskvättan är en insektsätare och jagar gärna på marken. Den äter en mängd olika insekter, till exempel flugor, skalbaggar och spindlar. Stenskvättan häckar i stenrösen, stenmurar, håligheter i byggnader och brädhögar.
Honan lägger 3-8 ägg som ruvas av båda könen i ca 13 dagar. Ungarna blir flygga efter 12-14 dagar. Stenskvättan är en vanlig fågel i hela Sverige, utom i de inre delarna av Norrland. Den är en flyttfågel och övervintrar i Afrika. Stenskvättan har en starkt revirhävdande natur och jagar bort inkräktare från sitt territorium. Den är en skicklig flygfågel och kan nå hastigheter på upp till 50 km/h. Stenskvättan har en livslängd på ca 3-4 år.