Min kamerautrustning

Senast uppdaterad 2024-07-10 av Magnus Bergvall

Min kamerautrustning för fotografering av fåglar, natur och fågelskådning

Kameror

Nikon D500

Jag använder mig mest av min Nikon D500. Snabb autofokus som hänger med det mesta när fåglar flyger snabbt förbi. Den tar 10 bilder/sek den hjälper att få bilder på fåglar i alla möjliga situationer.  Den har stöd för XQD-kort som jag nu har börjat använda. Kör med Sonys 64gb kort som hittills funkar mycket bra med kameran. Har även ett Sandisk SD-kort i som speglar XQD-kortet. Den har bättre placering av vissa av knapparna. Nikon D500 är helt perfekt för mig.

Kamera Nikon D500 min kamerautrustning
Nikon D500

Nikon D7200

Min andra kamera är en Nikon D7200 med batterigrepp som används ibland. Mest för insekter då jag har Nikon AF-S 105mm  f/2.8 ED makrot på den. Även om den börjar såklart bli med åren så är den grymt bra.

Min kamerautrustning,Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II,stativ,Nikon D500

Nikon D7200

Objektiv

Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II

Detta är mitt drömobjektiv för fåglar. Visst kan 300mm vara lite kort ibland men bländare 2.8 är trevligt att ha. Speciellt vintertid och inne i skogen. När ljuset räcker till så har jag i stort 1.4 konvertern på hela tiden. Funkar så bra med objektivet. Ser inte någon större skillnad med konverter på eller inte. Den är knivskarp även på bländare 2.8 och där ger den en snygg och softat bakgrund.

Innan jag fick råd att köpa den hade jag ett Nikon AF-S 300 f 4.0 ED ett strålande objektiv det med. Bra skärpa redan på största bländaren. Tyvärr hade den inte någon bildstabilisator. Skulle även vilja ha Nikons lilla 300 f/4.0 E PF ED VR. Ett litet och smidigt objektiv som är perfekt vi vandringar när man ej vill ej släpa på tunga prylar.

Nikon AF-S 300 f/2.8 VRII ED
Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II

Nikon TC-14E II AF-S

Har använt några konvertrar i mitt liv men denna är något utöver det vanliga. Vilken skärpa den har, helt underbar tillsammans med Nikons AF-S 300mm f/2.8. Värd varenda krona. Riktigt bra vid bländare 4.0 och superb vid 5.6. Den finns nu i en nyare version. Sedan om den är bättre vet jag inte.

TC

Nikon TC-17E II AF-S

Fungerar mycket bra ihop med min 300 2.8, visst kan man se en liten försämring av bilderna men fortfarande klart godkänt. Bländar man nere lite så blir det ännu bättre. Tycker denna konverter funkar bra när objektet är nära men kanske lite sämre på långt håll. Den förstorar allt 1.7x och då så även all oro i luften och såklart även slutartiden som behöver vara snabbare.

Min kamerautrustning,Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II,stativ,Nikon D500

 

Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM

Mitt allround objektiv för familj och naturbilder. Ett bra objektiv för pengarna och den ger mig bilder jag är nöjd med.. Den har bländare 2.8 över hela omfånget.

Min kamerautrustning,Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II,stativ,Nikon D500

Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM

Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF ED

Ett mycket bra macro-objektiv. Använder det en hel del till fjärilar och sländor. Bra autofokus och mycket bra skärpa. Den ger mig bilder jag är klart nöjd med. Se mina bilder på större dagsvärmare. Fotograferade relativt nära och även om de står stilla en stund så rör de på sig. Nu är bilderna i formatet webph som komprimerar bilderna ganska mycket.

Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF ED
Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF ED

Kamererem

Peak Design 

Jag använder mig av Peak Design kamerarem slide svart v3 på båda mina kameror. De funkar mycket bra. Man kan ha den som nackrem, axelrem och slingrem. Jag har mina inställda på sling vilket funkar kanon. Man fäster de i kameran/objektivet med ankar som skall hålla för 90kg/st.

Min kamerautrustning,Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II,stativ,Nikon D500
Peak Desing slide black V3

Stativ

Leofoto LS-323C kolfiberstativ

Funderat länge på ett stativ från leofoto. Ville ha ett lättare men stabilt stativ. Manfrotttos är bra men lite tungt. Nu har jag använt det några gånger och det fyller mitt behov mycket bra. Stabilare än Mandrotto, lite högre också utan mittpelare. Går att fälla ut benen helt och då kommer man ner rejält lågt. Använder det mest med Leofoto PG-1 Gimbal och kan då snabbt växla mellan kameran och tubkikare. Rekommenderar detta stativ varmt. Finns många andra varianter.

Besök Dext.se. I mina ögon prisvärda. Är man plus medlem på fotosidan.se så har man 20% rabatt på stativ och tillbehör. Nu har tiden gått sedan jag köpte detta stativ och min positivitet till det har bara ökat. För den  kostar så är det ett riktigt kap. Är så nöjd jag kan bli med det. Bor ni nära mig och vill titta på de så är det bara att höra av sig så ordnar vi det.

Leofoto-323 kamerautrustning
Leofoto LS-323C

Maxhöjden utan huvud är 1,52 meter. Helt utfällda ben så är höjden 9,5 cm. Max belastning är 20 kg. Vikten är 1,42 kg så cirka 1 kg lättare än manfrotto. Benens diameter är 32cm, 28cm och 25cm.

Leofoto LS-364C Kolfiberstativ

Kraftigare än Leofoto LS-323C och några cm kortare. Speciellt kortare när den är hopfälld. Känns riktigt stabil och stadig. Har denna till kameran med teleobjektivet. Man kommer ner lägre med 1.5 cm. Annars är den väldigt lik min andra. Bra kvalité rakt igenom. Lätt att ha med sig och fästa på ryggsäcken. Leofoto´s kolfiberstativ är väldigt prisvärda. Mycket bättre än Manfrottos som jag använde tidigare. Med stativhuvud på så blir höjden perfekt för mina 180 cm. Rekommenderas varmt.

Leofoto LS-364C Kolfiber
Leofoto LS-364C Kolfiberstativ

Produktinformation Maxhöjd: 1480 mm Min höjd: 80 mm Vikta längd: 540 mm Benavsnitt: 4 Max belastning: 25 kg Vikt: 1,77 kg Ben diameter: 36/32/28/25 mm.

Leofoto PG-1 Gimbal

Ett mycket bra stativhuvud som funkar mycket bra med stora teleobjektiv. Väger endas 1 kg och hanterar belastning på 25 kg. Grymt bra rattar för justering av “trögheten” i lederna. Lätt att hitta en inställning som passar för ens behov. Tillsammans med stativet så väger det endast 2.4 kg.

leofoto gimbal
Leofoto PG-1 Gimbal

Sirui VH-10

Ett stativ huvud jag ibland använder med Kamakura och streck skådning. Funkar fint för mina ändamål. Klarar vikt på upp till 6 kg.

Min kamerautrustning,Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II,stativ,Nikon D500
Sirui VH-10

Gömsle

 Benro Aguila Mark II

Ett bra gömsle med plats för 2 personer. Bra med plats och fotogluggar runt om. Det finns även för låg position. Har funkat mycket bra för att fotografera kungsfiskare och det är ju ganska skygga, På min önskelista står även Tragopan Hokki V3 som är ett gömsle man ligger i och man kommer då väldigt lågt ner. Perfekt för att fotografera vadare.

Buteo-Aquila-Mark-II
Buteo-Aquila-Mark-II

Ryggsäck

MindShift Gear Backlight 36L

En bra ryggsäck som jag får ner det jag behöver när jag är ute. Nikon D500 med 300 2.8, konverter på och motljusskydd på går ner. Bredvid så går den lilla tuben ner. Även gott om plats för batterier, minneskort, rengöring, fika och dryck.

ryggsäcken
MindShift Gear Backlight 36L

Kikare

Kikare och tubkikare är något jag har snöat mig in på. Har läst mycket om det på många forum och tester. Man hör ofta att man får vad man betalar för och visst ligger det mycket sanning i det. Idag är det många fågelskådare som har swarovski, ziess, leica . De är de tre stora “alfa” hanarna när det kommer till handkikare och tubkikare. Nu är ju tyvärr priset på dessa kikare väldigt högt och alla har ju såklart ej råd med att köpa dem.

Står man i valet vilken kikare man vill köpa så finns det bra kikare för 5000-10000 kronor som nästan matchar de dyra alfa kikarna. Du får kanske ej de sista 10-20 procenten men till en halva eller en tredjedel av priset. Jag har tittat i många av de dyra kikarna och jämfört de med de lite billigare. Är verkligen inte någon superstor skillnad mellan dem. Nu har jag eller inte 10/10 syn som jag hade i mina yngre dagar.

Finns många andra märken att välja mellan. Kamakura är ett av världens största kikar företag och gör kikare åt många leverantör så som ziess, kite mm. Under deras egna märke kan man spara många tusenlappar. På senare tid fick jag upp ögonen för GPO som står för German Precision Optics och grundaren är en fd vd från Zeiss. Han startade GPO år 2015.Tillsammans med folk från Ziess och några andra större tillverkare startade GPO 2015. De har en billigare version som heter GPO Passion ED och en dyrare som heter GPO Passion HD.

Visst hade jag massa pengar så hade jag säkert köpt en av alfa kikarna och då säkert en Swarovski som jag testat mycket och passar mig. Nu blir man ej bättre fågelskådare bara för man har en dyr kikare utan erfarenhet är fortfarande viktigast. Efter att ha provat många kikare så vet jag att man ej behöver betala 20000-40000 kronor för att få en mycket bra kikare som även den kan hålla livet ut.

Handkikare GPO Passion HD 10×42

Rejäl och otroligt skarp med en fantastisk ljusstark bild från tyska märket GPO. Tillverkad i Japan och kontrollerad i Tyskland. Ljus transmission är 92% så denna är som Swarovskis, Leica, Zeiss fast för dryga halva priset av vad alfa-kikarna kostar. Huset tillverkat av magnesium. Diopetrin ställs in med fokuserings-ratten.

Förstoring: 10x. Objektivdiameter: 42 mm. Synfält på 1000 m: 112 m. Närgräns: 2 m. Utgångspupill: 4.2 mm. Ögonavstånd: 17 mm. Väderskydd: Vattentät & imtät. Vikt: 860 g

Min kamerautrustning,Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II,stativ,Nikon D500

Handkikare GPO Passion ED 8×42

Underbar kikare med en bra ljusstyrka som de andra i GPO kikarna. Gedigen kikare med magnesium kropp. Vattentätt och gas-fylld. Ljus transmission är 90%. Synfält: 143 m/1000 m, närgräns 1.8 meter. vikt 740 gram.

Min kamerautrustning,Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II,stativ,Nikon D500

Tubkikare Kamakura SP-83 ED WP 30x + 20-60x zoom

En suverän tubkikare för pengarna speciellt då med 30x okularet. Härlig skärpa och vinkel. Den jag använder mest. Zoomen är helt ok kanske inte i topp som de dyrare märkena men funkar bra för mig.

Tubkikare kamakura

Tubkikare Athlon Ares 15×45-65 UHD

En trevlig liten tub med bra skärpa men blir lite mörkare vid högre zoom som de allra flesta kikare. En mycket bra synvinkel har den, 3,26°-1,54°. Så över 3 grader vid 15 gångers förstoring. Liten och smidig att ha med sig när man skall ut och fotografera och vill ej ha för mycket vikt och plats i ryggan.

Min kamerautrustning,Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II,stativ,Nikon D500
Athlon Ares 15×45-65 UHD