Sällsynta fåglar i Sverige

Lite bilder på mina sällsynta fåglar i Sverige som jag tagit

Här hittar ni bilder på de sällsynta fåglar i Sverige som jag lyckats att fotografera. Bilderna är av blandad kvalitet. Är ju inte alltid man kan komma nära eller de till mig. Är ingen stor kryssare men åker en del i Östergötland när det dyker upp rariteter. Försöker göra resor till Öland några gånger om året men ej blivit av på 4 år. Nu jobbar jag mer på att göra planerade foto-resor och få bättre bilder än att jaga kryss. Fast nya kryss är ju alltid roligt såklart 🙂

Ägretthäger | Great Egret
Ägretthägern har blivit vanligare och den har nu även häckat flera gånger i Sverige. När jag började skåda så var detta en riktig raritet. Minns att många trodde silkeshäger skulle öka mer än ägrett i landet men det blev totalt tvärtom.
Denna fotograferad en tidig morgon i Leonardsberg Norrköping.
Amurbuskskvätta
Denna såg jag på Öland vid kungsstenarna. Blev en splitt av vitgumpad buskskvätta så denna blev mitt första s.k soffkryss. Jag har haft turen att se några vitgumpade buskskvättor i mitt liv. Så lite nöjd att en av de blev godkänd som amurbuskskvätta.
Azurmes
Denna vackra azurmes som rastade vid Grönhögen på Öland blev tyvärr sänkt av RK för den kan ha några procent blåmes i sig. Azurmesen upptäcktes medans jag var vid Grönhögen för att fotografera tajgablåstjärt. Det var många skådare på plats och när larmet kom såg man hur många som tog upp sina mobiler och inte riktigt förstod vad de läste.

Det tog ett tag innan polletten ramla ner men sedan sprang de flesta till golfbanan. Den bjöd på fina obsar när den födosökte bland stenar vid stranden. Jag hoppas den blir godkänd som azurmes framöver. Skulle glädja många skådare.
Bändelkorsnäbb
Bändelkorsnäbbar dyker upp då och då runt om i landet. De älskar kottar i lärkträd. Just denna har jag fotograferat i Linköping.
Brandkronad Kungsfågel
Brandkronad kungsfågel är en art som ökar i Sverige med häckningar i södra delen.
Denna fotograferade jag vid Stenåsa Öland.
Busksångare
Busksångare ses årligen i Norrköping. Oftast vid Herrebrotippen eller vid våtmarken.
Fotograferad vid Herrebro-tippen Norrköping.
Citronärla
Denna ärla är ej vanlig i Östergötland. Finns nu 6 fynd i länet var av 4 har sett vid Beteby Svensksundsviken. När denna larmades ut var jag på Öland och tittade på en citronärla. Jag var på väg hem och åkte till Beteby Svensksundsviken där denna sågs och fick in den också.
Flodsångare
Flodsångare är nästan årlig i Norrköping på våren. Denna fotograferad vid Herrebro-tippen Norrköping.
Kaspisk Pipare
Denna var första fynd för Sverige. Upptäcktes 25 mars 2014. Jag och Macke åkte upp den 29 mars och fick se den och även fotografera den.
Kohäger
Kohäger fotograferad utanför Nyköping. Minns jag var i Svensksundsviken och skådade fåglar när larmet kom. Drog direkt när den var ganska nära mig. Som tur var den stationär så kvar när jag kom fram. Den gick och födosökte inne i en hage bland kor. Blir väl inte bättre än så?
Kungsfågelsångare
En art som brukar kunna dyka upp på hösten när vindarna är rätt. Har sett och hört den en hel del men fick chansen vid Seby på Öland att fotografera den.
Lundsångare
Lundsågare tog många år innan jag hade turen att få se eller höra den. Första gången blev i fyrträdgården Ottenby. Det blev även en bild på den då den satt gömd i ett träd.
Mandarinand
Mandarinand har nu blivit godkänd som kryss. Innan räknades de som rymlingar. Denna vackra and är fotograferad vid Färgaregården i Norrköping.
Mindre Skrikörn
Den mindre skrikörnen såg jag första gången vid Falsterbo men utan att kunna fotografera den. Fick en ny chans på Öland även om avståndet var ganska långt till den.
Nunnestenskvätta
Nunnestenskvätta fotograferad 2009 i Oxelösunds hamn. Det var en ganska mulen och mörk höstdag men den visade upp sig bra.
Ökenstenskvätta
Ökenstenkvätta som upptäcktes under kommunracet i ÖG 2022. Det var en ny art för länet. Jag fick se den och även få den på bild.
Praktejder
Praktejder har jag kämpat över att få in på min lista. Så många flockar av ejder man sett men aldrig med en praktejder. 2019 hittades en i bråviken vid skenäs färjeläger så till slut fick jag in den. Den stannade ganska länge så jag hade tur att även få bild på den.
Prärielöpare
Prärielöpare har jag haft turen att se ett antal gånger. Oftast på Öland me även en gång i Östergötland. Fotograferad vid fyrvägen Ottenby.
Pungmes
Jag tycker pungmesen skall vara med bland sällsynta fåglar. Den har minskat rejält i landet tyvärr. Fotograferad i gamla rörsviken i Norrköping.
Rallhäger
Rallhäger fotograferad i Jönköping. Den var väldigt orädd trots massor av folk som ville se den.
Rödhalsad Gås
Rödhalsad gås är ej så vanlig i Östergötland. Den håller gärna till med vitkindad gås och kan faktiskt vara lite svår att se i stor flock trots den är så färggrann. Fotograferad vid Tycklinge Vadstena.
Rödguvad Dykand
Den vackra hanen av rödhuvad dykand fotograferade jag vid Ljungdammarna Linköping. Denna art har häckat minst en gång vid Tåkern.
Rödhuvad Törnskata
En ungfågel rödhuvad törnskata som hittades på Missjö. En ö i Östergötland. Har för mig jag åkte ut dagen efter den upptäcktes. Den var ganska lätt att få syn på. Tyvärr föll den offer för en sparvhök.
Rostgumpsvala
Denna fågel blev mitt 300:e kryss. Den flög omkring och födosökte med andra svalor vid Kungsstenarna Ottenby Öland. Blev extra roligt att man fick några bilder på den. Var inte så lätt eftersom svalor flyger så snabbt och den var tillsamman med massor av svalor.
Rubinnäktergal
Århundrades kryss. Det var andra gången den sågs i Sverige men den första hann ej många få se. Denna rubinnäktergal stannade mellan 2021-11-15 och 2022-04-17 vid Vargön Vänersborg. Jag åkte ner 6 januari 2022. Fick många bilder på den vackra fågeln i fint solljus.
Sibirisk Järnsparv
Från några få fynd till massor av sibirisk järnsparv. De kom in 2016 på hösten efter bra vindar och väder från öst. Just denna är fotograferad Parboäng Öland.
Skedstork
Skedstork har jag bara sett 2 gånger men det var samma fåglar. Drog på den till Linköping och hann precis se de 2 innan de drog vidare. Någon dag senare hittades 2 stycken i Svensksundsviken och jag såg de vid Beteby där jag fick dokumentations bild på dem.
Stäpphök
Stäpphök ses årligen men häckar troligen inte i landet. Detta fynd gjorde att jag fick mina första bilder av en adult stäpphök. Fotograferad vid Nybro Svartåmynningen i Linköping.
Större Skrikörn
Större skrikörn fotograferad på östra sidan på Öland.
Större Turturduva
Just denna större turturduva kom varje vinter till samma ställe i Tåstorp Falköping. Tror den kom 5 eller 6 år på raken. Jag var där 2008 och efter mycket slit och letande så dök den upp.
Svartbent Strandpipare
Svartbent strandpipare som jag sett flera gånger men då i tuben på längre avstånd. Hade turen att den födosökte vid fyrvägen Ottenby Öland.
Svarthalsad Trast
Svarthalsad trast och detta fynd var första gången i Östergötland. När jag besökte platsen så var jag helt ensam men lyckades snabbt att hitta den. Den höll till vid Loddbynäset Åby Norrköping.
Svartpannad Törnskata
Svartpannad törnskata som hittades vid Lövingsborg Tåkern. Regnig dag och rörlig fågel men lyckades få lite bilder på den.
Svartvingad Glada
Denna vackra svartvingad glada hittades i Tranebo Dumme Mosse. Just denna dag var jag med Macke i Småland så vi var ganska nära och drog såklart på den. Den bjöd på fin uppvisning bland mängder av skådare så bilderna blev som de blev. En av de få bilder jag fått lite pengar för. Var Smålands-nytt som ville ha den till sändningen i TV. Jag var väl den första som svarade när de letade bilder på nyheten. En fantastisk dag blev det.
Svartvingad Vadarsvala
Svartvingad vadarsvala på Öland som jag och Macke jagade en hel dag innan vi såg den. Sedan såg vi den varje dag vi var kvar. Fotograferad på kvällen vid fyrvägen Ottenby Öland.
Tajgablåstjärt
Otroligt vacker är den, tajgablåstjärt. Den var stationär vid Grönhögen Öland. Den var rätt så orädd av sig. När jag fotograferad denna fågel så kom larmet om azurmes ses vid golfbanan i grönhögen Öland. Var inte långt att gå.
Tallbit
Tallbit häckar långt upp och när deras föda minskar så blir det invasion i landet när den letar mat. Den älskar rönnbär så där man brukar hitta dem. De kallas för dumsnut för de brukar vara totalt orädda för människor.
Fotograferad i haga Norrköping.
Tärnmås
Tärnmås vid Ventlinge badplats. Hade precis kommit tillbaka till övernattningsstället när larmet kom. Som tur kom larmet tidigt dagen efter att den var kvar så stannade till och fotograferade när den födosökte tidigt på morgonen.
Tofslärka
En Norrköpings kändis blev denna tofslärka. Upptäcktes vid Skärlunda Gård 2001. Sedan var den kvar till 2008. Vintertid var den ofta i Hageby centrum och ibland inne i stan och gärna vid spiralen grillen. Fotograferad vid Skärlunda Gård.
Trädgårdsträdkrypare
Gjorde en kryssar-resa för många år sedan och denna stod då på min lista. Det hade varit en trädgårdssångare i några år vid Alnarpsparken Malmö. Hade inte en aning vart i parken den höll till men lyckades till slut att få se den och även några bilder på den.
Tretåig Hackspett
Tretåig hackspett är väldigt ovanlig i länet men det händer att den ses. Just denna är fotograferad vid Trolleflod Naturreservat med ett 180mm f/2.8.
Turturduva
Turturduvan minskar i landet. Har haft turen ändå att se den flera gånger men aldrig fått någon bra bild på den. Jag och Lars åkte på denna just för att försöka få bilder. Den höll till vid Torshälla i Södermanland och var väldigt samarbetsvillig. Blev väldigt många bilder då den var totalt orädd.
Tuvsnäppa
Tuvsnäppa fotograferad på långt håll vid Eckelsudde Öland. Detta var blott andra gången jag såg en tuvsnäppa.
Vitnäbbad Islom
Vitnäbbad islom som stannade ganska länge vid Bibybron Hedfjärden Södermanland. Hade ej sett arten innan så jag åkte upp för nytt kryss och såklart hoppades jag på en bild. Den födosökte på andra sidan viken så blev lite långt avstånd men bild blev det och kryss.
Vittrut
Vittrut fotograferad i hamnen Vadstena. Åkte egentligen för att försöka fotografera skäggmes vid Tåkern men blev inget. Chansade att vittruten var kvar och det var den. Åkte mest för de jag sett innan har varit ungfåglar och denna en 2K, alltså född året innan.
Vitvingad Trut
Vitvingad trut fotograferad i Gärdstad dammen Linköping. Brukar vara många trutar där men är lätt att se skillnad på denna mot de andra.

Länk till alla mina fågelbilder