Category: Fågelfotografering

Vackra fåglar

Våra vackra fåglar är härliga att titta på och när chansen finns att även fotografera. Gick bort till matningen vid skarphagen även idag. Väldigt gott om fåglar, mest grönfinkar och talgoxe. Jag hörde bergfink igår men såg den inte men idag visade den upp sig. Det var minst 3 stycken som födosökte. En vacker stenknäck har hittat matningen men den är inte lika orädd som de andra arterna. Jag stod i ca 2 timmar och mest bara tittade på de vackra fåglarna. De allra flesta var så orädda och jag hade de på en meters avstånd. Hade inte konverter på så bara 300 f/2.8. Vädret bättre idag så tiden jag körde på var mellan 1/1250 till 1/2500 och bländare 4.0, iso 1000.

Siktade in mig på en gren som jag såg att de mellanlandade på. Lättast så än att försöka jaga våra vackra fåglar med kameran. En trädkrypare kom till trädet och började leta efter föda. Den var i skuggan så snabbt öppna upp till bländare 2.8 och några klick på ratten för tiden så blev det bra. Stenknäcken fick jag en chans på när den satte sig lite mer öppet i trdet.

 

 Bergfink vackra fåglar

Bergfink en vacker fågel. Skarphagen Norrköping

Bergfink vackra fåglar

Bergfink Skarphagen Norrköping

Stenknäck Skarphagen Norrköping

Stenknäck lite skygg men fick den på bild. Skarphagen Norrköping

Mer bilder på finkar

Trädkrypare

Trädkrypare klättrade snabbt uppför trädstammen. Skarphagen Norrköping

Mer bilder på trädkrypare


Gärdsmyg vid en fågelmatning

En gärdsmyg vid en matning i skarphagen. Bilen inlämnad på service så blev till att besöka närområdet. Först en matning som finns i mitt kvarter där tamduvor och mesar hittar sin föda. Gick sedan till en matning utanför en villa och där var det mängder av talgoxe, blåmes och grönfink . Gärdsmyg dök upp som var lite nyfiken på mig och jag fick chansen att ta lite bilder på den. Det är inte så ofta man får chansen att ta bilder på den lilla fågeln. Den flög omkring snabbt till olika platser så gällde att hänga med. Jag använde mig av Nikon D500 och 300 AF-S f/2.8 utan konvertern. Alldeles för mörkt ute och ville ej öka iso för mycket.

Körde på iso 100 1/500 till 1/640 med bländare 2.8 på de flesta bilderna. Hade helst velat ha en snabbare tid när de rörde på sig men det är bara att ta många bilder så brukar någon bli bra. Rätt härligt att ha möjligheten till att köra på bländare 2.8. Sitter man eller står stilla så brukar fåglarna ej reagera så mycket på människans närvaro. Har man bara lite tålamod och se var de brukar landa innan de flyger till själva matningen så kommer man att få bilder.

 

fågelbilder Gärdsmyg

Gärdsmyg Skarphagen Norrköping

fågelbilder Gärdsmyg

Snabbt flög den och satte sig några sekunder på trädstam

Mer bilder på gärdsmyg

Större Hackspett

Större Hackspett kom nära och var ej så rädd Skarphagen Norrköping

Mer bilder på hackspettar

Tamduva

Tamduva Vilbergen Norrköping

Mer bilder på duvor


Duvhök vid sylten

Duvhök fastnade på bild även idag under kommunracet. Macke och jag startade vid Leonardsberg för att försöka få in ägretthäger och stjärtand. Ingen av de ville tyvärr visa sig. Vädret var klar och solen sken men värmde ej mycket. Var klart mindre änder som rastade idag än igår. Nu var det mest fågelskådning det gällde men visst vill jag även få lite fågelbilder. Vi insåg att vi ej skulle hitta något mer så vi åkte ner till hamnen och Sylten. Hoppades på att få in pilgrimsfalk som även den saknades på listan. Väldigt gott om duvor så chansen fanns att den skulle dyka upp. Det vi fick se var duvhök som jagade livet ur duvorna.

De var tre stycken duvhökar som jagade, två adulta och en ungfågel. Alla tre jagade livet ur duvorna som inte fick sitta länge innan de gjorde nya försök. Det var lite långt håll men fick ändå en del fågelbilder. Till slut fick en av de adulta en duva i klorna och middagen var räddad. Ingen pilgrimsfalk dök upp under tiden vi var där. Nu återstår det att se hur kommunracet slutar. Vet att vi i Norrköping fått in en hel del arter idag. Hoppas på att vinna även detta år.

Duvhök flyger fågelbilder

Duvhök en adult flyger snabbt förbi Sylten Norrköping

Duvhök

Duvhök ungfågel som försöker fånga duvor Sylten Norrköping

Mer bilder på duvhök

Ormvråk

Ormvråk spanar i hamnen Norrköping


fågelskådning och kommunrace

En helg med fågelskådning nu när det är kommunrace. Startade strax efter 8 vid leonardsberg. Nu gäller det hitta så många arter som möjligt. Var först vid kanotudden där jag letade efter allt som fanns vid leonardsberg och ut över glan. Hade hoppats ägretthägern skulle visa sig men inte under tiden jag var där. Relativt gott om änder för årstiden, hittade brunand och skedand i viggflocken. Gick sedan hela våtmarken runt för att se om jag kunde stötta upp något men icke.

Efter leonardsberg så stannade jag vid kabelvägen och matningen där lite fågelskådning. Var mest pilfink som åt där men även några blåmesar och gråsparv. En stenknäck satt högt uppe i ett träd. Efter det så blev det reningsverket och där såg jag en forsärla. Hamnen och sylten blev nästa anhalt. Duvhöken jagade tamduvor och lyckades även knipa en. Tyvärr stod jag ca 5 meter fel när den helt plötsligt dök upp framför mig med bytet i klorna. Hann inte med utan fick några bilder på den när den hade passerat mig. I morgon är det dags för mer fågelskådning.

Duvhök vid fågelskådning

Duvhök adult som fångat en duva Sylten Norrköping

Pilfink

Pilfink letar mat Kabelvägen Norrköping


Kaspisk trut i trutdammen

Idag blev det försök på kaspisk trut vid trutdammen i Linköping. Hade pratat med Christian Williams om att träffas där så han kunde hjälpa mig med dessa trutar. Var där strax efter 08:30 och då var Christian redan där och hade då en individ i dammen. Hann och studera den kaspiska truten länge och fick mycket bra info från Christian. Den flög sedan i väg. En knepigare trut håll också till i dammen. Antagligen en kaspisk x gråtrut 2k. Fick några bilder på den. Totalt såg vi 5 stycken 1 k fåglar.

Tyvärr kom det även lite regn men jag åkte ändå vidare till Nykvarn för att gå lite och se vad som kunde dyka upp. 2 forsärlor flög förbi, två stycken strömstarar höll till vid bäcken. En lät sig fångas på bild. Blev en snabbfika i regnet och sedan fortsätta vandra. En gråhäger stod och sökte efter fisk och den lyckades få en liten rackare. Trots vädret så var det skönt att komma ut en sväng. Nästa helg är det kommun-race i Östergötland. Det skall bli grymt kul.

Kaspisk x grårut 2k

Kaspisk x grårut 2k Trutdammen Gärdstad Linköping

Strömstare

Strömstare tvättat sig vid Nykvarn Linköping

Gråhäger

Gråhäger lyckats fånga en liten fisk Nykvarn Linköping

Mer bilder på hägrar


Strömstare och naturfotografering

Inte mycket till bilder idag men en strömstare blev det. Åkte ut med Macke och Lars för lite naturfotografering. Vädret blev tyvärr inte vad jag hade hoppats på. Det blev först Svängbågen det vi fotograferade lite natur först. Vi åkte hela Svängbågen runt för att se om det fanns något att fotografera. Hoppades på att vädret skulle bli lite bättre men inte.

Stannade till vid Torshagsån vid åby och gick längs med den. Tyvärr ingen fart på vattnet. Vi hade ändå turen att stöta på en strömstare som födosökte fint. Ganska mörkt ute så iso på 1600 med 1/320 och bländare 2.8. De gula löven gjorde så vattnet blev vackert gult. Den var ganska orädd där den satt och guppade upp och ner. Den blev bortskrämd när några personer kom från andra hållet.

Avslutade dagen med att åka till Herrebro. Några gräsänder, snatterand och krickor rastade i våtmarken. En ormvråk flög förbi rätt så nära men träd var i vägen för några vettiga bilder. Grönfinkar och steglits flög omkring men inte ville de vara med på bild. En bergfink hördes några gånger. Nu har det setts lite rariteter i landet så bara att hoppas någon kan dyka upp i Östergötland.

Strömstare

Strömstare letar efter föda i Torshagsån Åby Norrköping

Strömstare

Strömstare Torshagsån Åby Norrköping

Mer bilder på strömstare

Svängbågen

Svängbågen Norrköping