Kategori: Fågelfotografering

Tjäder i skogen

I dag blev det lite fågelbilder på tjäder i skogen. En liten vandring med Lars Johansson från nedre Skriketorp mot stora namngölen där Lars har sett tjäder förr. Reagerade på att något kom ner från ett träd och den började spela direkt och kom nära. Vi fick backa flera gånger för den var ganska spel-tokig. Väldigt kul att få fotografera tjäder i skogen i deras rätta miljö. Nu behövdes det ingen konverter när den var så nära. Lite mörkt i skogen så körde på iso 1000 på alla bilder. Tiden på 1/250 till 1/500 och bländare 2.8 och senare bländare 4.0.

På stigen till tjädern hade vi tofsmes, stjärtmes, talltita och sjungande svartmes. Tyvärr inga bilder för mig på någon av dessa men var nära att det blev på tofsmesen. Det får bli fler besök senare och se om man lyckas fotografera tjädern fler gånger. Vill gärna ha bilder tidigt en vår och tidigt på morgonen i varmt fint ljus. Hoppas kan man ju i alla fall.

Tjäder i skogen

Stora Namnsgölen Norrköping Nikon D500 Nikon AF-S 300mm f/2.8

Tjäder i skogen

Stora Namnsgölen Norrköping Nikon D500 Nikon AF-S 300mm f/2.8

Tjäder i skogen

Stora Namnsgölen Norrköping Nikon D500 Nikon AF-S 300mm f/2.8

Mer bilder på tjäder


Tallbit i rönnbärsträd

I brist på annat så fick det bli Tallbit i rönnbärsträd vilket inte är så dumt. Man vet ju inte när man återigen får chansen att fotografera dessa orädda vackra fåglar. Jag visste inte om tallbitarna var kvar i Haga men det var 2 tallbitar i rönnbärsträden när jag var där. Det var även ganska gott om björktrast som födosökte.
Var där strax före 10 och solens strålar nåde ej fåglarna men efter lite väntan så blev det bilder i solsken. När de hade ätit klart så flög de ner i buskage och smälte maten. Jag försökte att ta lite annorlunda bilder på tallbitarna idag mot de jag tagit tidigare. Lyckades att komma åt de till slut när de satt i buskaget och inte allt för många grenar i vägen. Detta kanske var sista gången för i år man fotograferar tallbitar eller på många år. Kanske blir en tur ut även i morgon för lite fågelfotografering.

Tallbit i rönnbärsträd

Tallbit i Haga Norrköping Nikon D500 Nikon AF-S 300 f/2,8 med 1.4 konverter

tallbit i rönnbärsträd

Tallbit i Haga Norrköping Nikon D500 Nikon AF-S 300 f/2,8 med 1.4 konverter

tallbit i buske

Tallbit i Haga Norrköping Nikon D500 Nikon AF-S 300 f/2,8

Tallbit i buske

Tallbit i Haga Norrköping Nikon D500 Nikon AF-S 300 f/2,8

Mer bilder på tallbit

Såklart björktrasten skall vara med här på hemsidan nu när den visar upp sig för mig. Det är ju även invasion av trastar denna vinter.

Björktrast sitter i träd

Haga Norrköping Nikon D500 Nikon AF-S 300 f/2,8 med 1.4 konverter


Tannefors och Stångån

Åkte till Linköping med Annica idag. Vi gick runt vid Stångån och området vi Tannefors. Hade med mig kameran ifall man skulle få någon chans att fotografera. Ett 20-tal storskrakar simmade omkring när vi kom ner till ån vid Tannefors. Blev några bilder på de. Även en yngre rörhöna visade sig så man fick även fotografera den. Var skönt att komma ut i solen idag. 

Storskrake Tannefors

Storskrake hona och hane Tannefors Stångån Linköping

Rörhöna

Ungfågel rörhöna Tannefors Stångån Linköping

Pilfink

Pilfink Tannefors Stångån Linköping


Tallbitar i Vilbergen

Tallbitar i Vilbergen eller är det Ektorp? De satt och födosökte vid gång/cykelbron över Söderleden. Det var fyra stycken som hittade bär och frön. Om mitt minne inte sviker mig så var det i fredags de sågs första gången. Är en invasion av tallbitar och även trastar. De kommer från norr och kallas även dumsnut eftersom de är oftast väldigt orädda. Tallbitar är inte vana vid människor så de sitter kvar även om man går nära dem.

Nu var ju inte vädret det bästa så jag försökte hitta lite andra vinklar när jag fotograferade de vackra fåglarna. De höll till cirka 300 meter från där jag bor så inga långa sträckor att transportera sig. Har väldigt gott om trastar på gården där det finns rönnbär. Lyckades att fotografera rödvingetrast också bland den stora skaran björktrast. Även gott om sidensvans och även där blev det några bilder. 

Eftersom det även idag var mulet så blev iso där efter. Körde på 1000 men mot slutet ner till 800. Tiden var mellan 1/500 till 1/1000 och bländaren 3.5 till 5.0. Det blev en ganska bra dag ändå trots mulet väder.

Tallbit tallbitar

Tallbit i Vilbergen Norrköping

Tallbit tallbitar

Tallbit i Vilbergen Norrköping

Mer bilder på tallbit

Rödvingetrast

Rödvingetrast i Vilbergen Norrköping

Mer bilder på rödvingetrast

Sidensvans

Sidensvans i Vilbergen Norrköping

Mer bilder på sidensvans


Stångån

Blev en tur till Linköping och bland annat Stångån idag.  Var ute för att försöka fotografera lite fåglar. Tyvärr blev det ej så mycket men så är det att vara fågelfotograf. Inte alltid man lyckas när man är ute. Var i alla fall skönt att komma ut och gå en hel del. Blev lite bilder på strömstare, gråhäger och storskrake. 

Strömstare Nykvarn

Strömstare Nykvarn Linköping

Storskrake stångån

Storskrake hanne i Stångån Linköping

Gråhäger stångång

Gråhäger i Nykvarn Linköping


Rubinnäktergalen i Vargön

Det blev rubinnäktergal även för mig. Brukar sällan åka speciellt långt för att skåda fåglar men idag åkte jag och Lars Johansson till Vargön vid Vänersborg för att se den. Lars hade redan varit nere i november men nu ville han även fotografera den magiska rubinnäktergalen. Vi åkte från stan 04:45 och var framme 08:20. Det tog inte många minuter innan vi hörde den skuggsjunga. Efter cirka 30 minuter till så visade den upp sig. Var fortfarande rätt mörkt men upp med iso till 1600, tid på 1/200 och bländare 4.0 så tog jag lite bilder. 

Det var klart väder så solen skulle snart börja skina på den så vi väntade på härligt och varmt solljus. Rubinen kom fram några minuter i taget. Var en koltrast som inte gillade att den var där och körde bort den. Det blev över 600 bilder på den vackra rubinnäktergalen. Detta är andra fyndet i Sverige men den första riktiga dragbara. Nu har väldigt många skådare fått in den på sin lista.

rubinnäktergalen

Vargön Vänersborg

rubinnäktergalen

Vargön Vänersborg

rubinnäktergalen

Vargön Vänersborg

rubinnäktergal

Vargön Vänersborg

Mer bilder på rubinnäktergal

Tallbit i Falköping

På vägen hem stannade vi i Falköping eftersom det larmats tallbit där i flera dagar. Väl framme vid platsen så så såg jag inte till dem. Björktrast, sidensvans och några bergfinkar sågs i rönnbärsträden. Plötsligt så satt de bara där i trädet och det blev lite bilder på den vackra fågeln. Slår inte rubinnäktergalen men kul att få bilder på de. Nu har jag många bilder att gå igenom så det kommer fler bilder framöver.

Tallbit

Tallbit i Falköping

tallbit

Tallbit i Falköping

tallbit

Tallbit i Falköping

Mer bilder på tallbit