Fågelfotografering

Fågelfotografering är min stora passion.

Kommunrace i ÖG 2023

Dags för kommunrace i ÖG 2023

Så är årets kommunrace i ÖG 2023 igång. Jag och Macke startade i Leonardsberg. Vi var framme strax efter 8 och molnen låg väldigt lågt. Blev även ett lättare snöfall. Högt vattenstånd och ej så mycket fåglar men vi kämpade på i cirka 2 timmar och det blev till slut 34 arter. Blev sedan stan och vi besökte Strömsparken mest faktiskt för att fotografera lite. Sedan till hamnen för att försöka få in svart rödstjärt och turkduva. Rödstjärten ville ej visa sig men 2 turkduvor i alla fall. Vinterhämplingarna har kommit och vi såg 11 stycken. Det är svårt att fågelskåda och försöka fotografera. Mycket att släpa på. Totalt fick Macke och jag in 43 arter på våran lilla tur idag.

kommunrace i ög 2023
Nötväcka
kommunrace i ög 2023
Vinterhämpling

Vandring i staden

En vandring i stadens centrum

Jag och Macke gick en vandring i staden idag med kameran. Vi gick ner först mot Strömsholmen och direkt hörde vi och såg en forsärla som flög förbi. Sedan följde vi strömmen bort mot Strömsparken. Såklart var den orädda gråhägern på plats. Svårt att motstå att fotografera den. Vi var kvar där ett tag och fotograferade gråsparv och talgoxe. Sedan gick vi genom centrum och bort till värmeverket där pilgrimsfalk satt men allra högst upp så blev bara att titta på den.

Efter det vandra vi till Oxelbergen och där såg vi sidensvansar som flög förbi. Domherrar satt i träd men högt upp. Blev ej så många bilder idag men så skönt att vandra med Macke. Totalt såg vi 29 arter och det är ju klart godkänt.

vandring i staden
Gråhäger vid Strömsparken
vandring i staden
Talgoxe vid Strömsparken
vandring i staden
Gråtrut Strömsparken
gråsparv vid vandring i staden
Hanne gråsparv
vandrin i staden
Kajor fotograferade i Norrköping

Gråhäger med mobilen

Fotografera gråhäger med mobilen

Som vanligt blev det en promenad på lunchen och bort mot Strömsparken. Mest för att se om någon strömstare födosökte som de brukar på höst/vinter i den skapade fisktrappan. Ingen strömstare än i alla fall medans jag var där men den orädda gråhägern stod där. Den var väl knappt 2 meter från mig så tog några bilder med min mobil.

Medans jag gick mot Strömsparken så flög även ett gäng sidensvansar och strax efter en flock med gråsiskor förbi. En domherre hördes också men utan att se den.

gråhäger med mobilen
Gråhäger fotografera med mobilen

Stadens fåglar

Lite av stadens fåglar

Macke och jag gav oss ut för att fotografera stadens fåglar i det tråkiga, blåsiga vädret. Åkte ut klockan 8 och det var ganska mörkt ute. Vi hade som första mål att försöka hitta och fotografera sidensvans. Vi såg en del flockar flyga men tog ett tag innan vi hittade mer stationära sidensvansar. Tyvärr satt de högt upp och flög omkring väldigt mycket så vettiga bilder på den sprack.

Drog till Strömsparken för att fotografera våra vanliga fåglar i staden. Försökte hitta lite andra vinklar nu när det är på grönt, gult och rött i naturen. Den totalt orädda gråhägern stod vid vattnet och väntade på något att fånga. Så där blev det lite bilder. Är ju mängder av tamduva som går omkring där så jag försökte hitta någon som hade lite finare bakgrund. Vi såg ingen strömstare men borde nog dyka upp där snart. Det är kul att även fotografera våra vanliga fåglar i staden.

sidensvans och björktrastar
Den enda bilden på sidensvans idag.
talgoxe i rönnbärsträd
En talgoxe fastnade när den åt bär
tamduva
En av alla tamduvor vid Strömsparken
gråhäger
Den stationära och orädda gråhägern vid Strömsparken
gråhäger
Väldigt orädd där den står och väntar på fånga något. Detta är hela bilden.
gråtrut
En ung gråtrut vid Strömsparken
gråsparv
En av alla gråsparvar vid Strömsparken
gråkråka
Gråkråka vid Strömsholmen

Sväng till Svensksundsviken

En tur till Svensksundsviken

Macke och jag tog en sväng till Svensksundsviken denna morgon. Var framme cirka 7:00. Först ganska mulet väder med sprack upp lite. Vi satte oss en bit från tornet och hoppades på att något skulle flyga förbi. Det kom en hel del vadare och då mest kärrsnäppor och drog förbi snabbt. Efter ett tag blev det fart på skäggmesar som flög upp från vassen och drog vidare till annat vass intill. Svårt att komma nära på grund av vatten men några bilder på okej avstånd blev det.

Skäggmes
Skäggmesar hanar vid Svensksundsviken
skäggmes
Hane skäggmes
Större strandpipare
Större strandpipare
Kärrsnäppor
Kärrsnäppor och några brushanar
gravand
Ungfågel gravand

Fågelskådning vid Ärnestad

Fågelskådning vid Ärnestad i helgen

Det blev en helg vid Ärnestad för fågelskådning denna helg. Varmt och skönt men alldeles för mycket mygg senare på dagen/kvällen. Vi lyckades se/höra 54 arter från tomten. En ägretthäger flög förbi nere vid Roxen. Det blev 4 nya tomkryss denna helg. Tyvärr ej mycket till fågelbilder men lite på fjärilar blev det.

eldsnabbvinge
Eldsnabbvinge fotograferad vid Ärnestad
eldsnabbvinge
Ärnestad
gammafly
Gammafly vid Ärnestad
korp
Korp vid Ärnestad
grå flugsnappare
Grå flugsnappare vid Ärnestad
Rulla till toppen