Turturduva – European Turtle Dove är en fridfull och vacker fågel som dessvärre inte häckar i Sverige. Den ses dock regelbundet som en tillfällig gäst, främst under sommarhalvåret, oftast i de sydöstra delarna av landet. Men observationer har gjorts så långt norrut som Lappland! En liten duva, ca 28 cm lång, aningen mindre än skogsduvan. Rödbrun ovansida med svarta fläckar. Grå undersida med rosa bröst. Liten, röd ögonring. Båda könen ser likadana ut.
Mjukt, kuttrande läte, ”tur-tur-tur”, som gett fågeln dess namn. Hanen lockar honan med ett mer intensivt och ihållande kuttrande. Turturduvan trivs i öppna landskap med träd och buskar, gärna i närheten av vatten.Den ses ofta i jordbrukslandskap, parker och trädgårdar. Turturduvan är en flyttfågel som övervintrar i Afrika. Den anländer till Sverige i mars-april och återvänder söderut i september-oktober.
Den är en fröätare och letar mat på marken. Turturduvan är monogam och bildar par för livet. Paret bygger ett enkelt rede av kvistar och gräs i ett träd eller buske. Honan lägger vanligtvis 2 ägg som ruvas av båda föräldrarna i ca 14 dagar. Ungarna lämnar boet efter ca 18 dagar. Turturduvan har en lång historia och har förekommit i mytologi och litteratur i tusentals år. Den ses ofta som en symbol för kärlek och trohet. I Sverige har turturduvan klassats som sårbar av Artdatabanken.
Jag har lyckats se turturduva en hel del men mest på Öland. Har sett den i Norrköping 2 gånger. Det dök upp en stationär i Torshälla som jag och Lars åkte på just för att fotografera den. Hade inga direkt bra bilder på arten men nu blev det verkligen närbilder. Duvan var helt orädd av sig och födosökte riktigt nära mig.