Sillgrissla

Sillgrissla – Uria aalge En av våra alkor

I Sverige har vi tre arter av alkor som häckar här och Sillgrissla – Uria aalge på latin är en av de. Tordmule och tobisgrissla är de två. Lunnefågel och alkekungen kan ses fåtaligt under vinterhalvåret. Storleken mellan 40-45 cm. Vingspann 60-70 cm. Livslängden är ca 30 år men rekorden för den är hela 47 år. Den är svart med vit buk. Havsfågel med spetsig näbb. Den håller för det mesta till ute i havet och häckar på branta klippor och det kan vara tusental vid samma klippa.

Det är den enda fågeln i Sverige som ruvar stående. Ägget är päronformat och läggs direkt på klipphyllan. Båda föräldrarna ruvar ägget. När ungen är ca 2 till 2 veckor gammal så lämnar den boet. Den kan inte flyga. Den hoppar ut från klipphyllan ofta 10 tals meter. Den landar på vattnet eller stranden där föräldrarna väntar. Trots det höga fallet så klarar sig de flesta. Endast 1 procent omkommer.

Stora Karlsö är ett bra ställe att besöka för att se och fotografera alkor. Mängder av sillgrisslor och tordmular häckar på klipporna. De flyger förbi på nära håll så väldigt lätt att få dem på bild. Jag har varit där en gång över dagen men skall försöka ta mig dit igen och då övernatta.

Sillgrissla-Uria aalge

Fotograferad vid Stora Karlsö. De flög i stora antal så lite svårt att hänga med. Jag siktade in mig på en av de alla och hoppades attjust den skulle komma förbi mig.
NIKON D7200
AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II
ISO 400, 1/3200 sec, f/5

Simmande sillgrissla tillsammans med en tordmule. Fotograferad vid Stora karlsö. Här låg jag platt på en brygga för att komma ner så lågt det gick.
NIKON D7200
AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II
ISO 200, 1/2500 sec, f/4

Sillgrissla-Uria aalge

Det är trångt på hyllorna och det bästa platserna. Fotograferad vid Stora Karlsö.
NIKON D7200
AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II
ISO 400, 1/2500 sec, f/5.6

Sillgrissla med vit runt ögat och streck, den kallas även ringvia. Den blir mer vanlig ju längre norr upp man kommer. Fotograferad vid Stora Karlsö.

Läs mer om sillgrissla på wikipedia