Senast uppdaterad 2026-03-16 av Magnus Bergvall

Mindre Sångsvan – Cygnus columbianus
Den mindre sångsvanen (Cygnus columbianus), är en sällsynt men regelbunden gäst i Sverige under flyttning och vinter. tillhör familjen änder. Storlek på cirka 115–127 cm.Arten häckar i tundraområden i norra Ryssland och Sibirien och flyttar under hösten mot mildare områden i Europa och Asien.
Till utseendet liknar den den större sångsvanen, men är något mindre och mer kompakt. Den mest tydliga skillnaden är näbbens färgteckning. Hos mindre sångsvan är den gula delen av näbben betydligt mindre och mer rundad än hos sångsvanen, där det gula ofta sträcker sig längre fram mot näbbspetsen.
I Sverige observeras arten främst under höst och vinter, särskilt i södra delarna av landet. Den ses ofta tillsammans med flockar av sångsvanar på åkrar, våtmarker och grunda sjöar där den betar av växtdelar, rötter och spillkorn från jordbruket.


Kamera: NIKON D7000, Objektiv: Nikon AF 300mm f/4.0, Datum / Tid: 2013-04-10 10:42:14.

Kamera: NIKON D7200, Objektiv: AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II, Datum / Tid: 2019-11-16 10:33:21.

Kamera: NIKON D80, Objektiv: AF Nikkor 300mm f/4 IF-ED, Datum / Tid: 2010-09-06 16:24:08.
