Utrusting

Min kamerautrustning för fotografering av fåglar, natur och fågelskådning

Jag använder mig mest av min Nikon D500. Snabb autofokus som hänger med det mesta när fåglar flyger snabbt förbi. Den tar 10 bilder/sek den hjälper att få bilder på fåglar i alla möjliga situationer.  Den har stöd för XQD-kort som jag nu har börjat använda. Kör med Sonys 64gb kort som hittills funkar mycket bra med kameran. Har även ett Sandisk SD-kort i som speglar XQD-kortet. Den har bättre placering av vissa av knapparna. Nikon D500 är helt perfekt för mig. Min andra kamera är en Nikon D7200 med batterigrepp som används ibland. Mest för insekter då jag har Nikon AF-S 105mm  f/2.8 ED makrot på den. Även om den börjar såklart bli med åren så är den grymt bra.

Kamera Nikon D500 min kamerautrustning

Objektiv och övrig kamerautrustning

Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II

Detta är mitt drömobjektiv för fåglar. Visst kan 300mm vara lite kort ibland men bländare 2.8 är trevligt att ha. Speciellt vintertid och inne i skogen. När ljuset räcker till så har jag i stort 1.4 konvertern på hela tiden. Funkar så bra med objektivet. Ser inte någon större skillnad med konverter på eller inte. Den är knivskarp även på bländare 2.8 och där ger den en snygg och softat bakgrund. Innan jag fick råd att köpa den hade jag ett Nikon AF-S 300 f 4.0 ED ett strålande objektiv det med. Bra skärpa redan på största bländaren. Tyvärr hade den inte någon bildstabilisator. Skulle även vilja ha Nikons lilla 300 f/4.0 E PF ED VR. Ett litet och smidigt objektiv som är perfekt vi vandringar när man ej vill ej släpa på tunga prylar.

Utrustning objektiv Nikon AF-S 300 f/2.8 VRII ED min kamerautrustning objektiv

Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II

Nikon TC-14E II AF-S

Har använt några konvertrar i mitt liv men denna är något utöver det vanliga. Vilken skärpa den har, helt underbar tillsammans med Nikons AF-S 300mm f/2.8. Värd varenda krona. Riktigt bra vid bländare 4.0 och superb vid 5.6. Den finns nu i en nyare version. Sedan om den är bättre vet jag inte.

Nikon TC-17E II AF-S

Fungerar mycket bra ihop med min 300 2.8, visst kan man se en liten försämring av bilderna men fortfarande klart godkänt. Bländar man nere lite så blir det ännu bättre. Tycker denna konverter funkar bra när objektet är nära men kanske lite sämre på långt håll.

Samyang MF AE 14/2,8 ED AS IF UMC

Ett trevligt objektiv som funkar mycket bra för landskap och astro bilder.

Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM

Mitt allround objektiv för familj och naturbilder. Ett bra objektiv för pengarna och den ger mig bilder jag är nöjd med.. Den har bländare 2.8 över hela omfånget.

Leofoto LS-323C kolfiberstativ

Funderat länge på ett stativ från leofoto. Ville ha ett lättare men stabilt stativ. Manfrotttos är bra men lite tungt. Nu har jag använt det några gånger och det fyller mitt behov mycket bra. Stabilare än Mandrotto, lite högre också utan mittpelare. Går att fälla ut benen helt och då kommer man ner rejält lågt. Använder det mest med Benro GH-1 och kan då snabbt växla mellan kameran och tubkikare. Rekommenderar detta stativ varmt. Finns många andra varianter. Besök Dext.se. I mina ögon prisvärda. Är man plus medlem på fotosidan.se så har man 20% rabatt på stativ och tillbehör. Nu har tiden gått sedan jag köpte detta stativ och min positivitet till det har bara ökat. För den  kostar så är det ett riktigt kap. Är så nöjd jag kan bli med det.

Leofoto-323 kamerautrustning

Leofoto-323

Maxhöjden utan huvud är 1,52 meter. Het utfällda ben så är höjden 9,5 cm. Max belastning är 20 kg. Vikten är 1,42 kg så cirka 1 kg lättare än manfrotto. Benens diameter är 32cm, 28cm och 25cm.

Manfrotto 055CB och Manfrotto 055X Prob

Två bra stativ för pengarna. Finns stabilare men då får man lägga på några tusenlappar. Funkar alldeles utmärkt både till tubkikare och kameran. Visst flexar den lite så när det blåser på är den inte den bästa. Har båda kvar som reserv men nu använder jag leofoto.

Sirui Monopod P-324

Enbensstativ i kolfiber.

Benro GH-2

Ett mycket bra stativhuvud som funkar mycket bra med stora teleobjektiv.

Benro-stativhuvud

Benro-stativhuvud

Benro GH-1

Är detta huvud jag nu använder mest eftersom det passar bra för både min kamera och tubkikare. När man använder tubkikaren så är det bara att trycka dit armen så är tuben lätt att hantera.

Benro-GH-1

Benro-GH-1

 

Benro Aguila Mark II

Ett bra gömsle med plats för 2 personer. Bra med plats och fotogluggar runt om. Det finns även för låg position. Har funkat mycket bra för att fotografera kungsfiskare och det är ju ganska skygga, På min önskelista står även Tragopan Hokki V3 som är ett gömsle man ligger i och man kommer då väldigt lågt ner. Perfekt för att fotografera vadare.

Buteo-Aquila-Mark-II

Buteo-Aquila-Mark-II

MindShift Gear Backlight 36L

En bra ryggsäck som jag får ner det jag behöver när jag är ute. Nikon D500 med 300 2.8, konverter på och motljusskydd på går ner. Bredvid så går den lilla tuben ner. Även gott om plats för batterier, minneskort, rengöring, fika och dryck.

ryggsäcken

Lowepro Flipside 500 AW

En ryggsäck som rymmer allt jag har i utrustning. Nikon 7200 med 1,7 TC, Nikon AF-S 300 2,8 VR II monterat och batterigrepp passar som handsken + allt övrigt runt om.

Handkikare Bushnell Forge 8×42

En mycket bra handkikare för pengarna. Rejält vädertätad och står emot det mesta. Hade en bushnell innan denna som jag var nöjd med så fick bli en av samma märke men bättre. Vill man ej betala det tredubbla för en swarovski eller liknande så är denna mycket bra. Skarp över i stort hela bilden, klar och fin kontrast. Även rätt bred synvinkel.

Bushnell-handkikare

Bushnell-handkikare

Tubkikare Kamakura SP-83 ED WP 30x + 20-60x zoom

En suverän tubkikare för pengarna speciellt då med 30x okularet. Härlig skärpa och vinkel. Den jag använder mest. Zoomen är helt ok kanske inte i topp som de dyrare märkena men funkar bra för mig.

Tubkikare Athlon Ares 15×45-65 UHD

En trevlig liten tub med bra skärpa över hela zoom omfånget. En mycket bra synvinkel har den, 3,26°-1,54°. Så över 3 grader vid 15 gångers förstoring.

tubkikare athlon ares