Björktrast – Fieldfare tillhör familjen trastar. Den har en storlek på cirka 25 cm. är en vanlig syn på våra breddgrader. Arten är en karakteristisk och välkänd fågel i Sverige. Med sin gråa huvudfärg, kastanjebruna rygg och kontrasterande vita fläckar på vingarna är den lätt att känna igen. Björktrasten är vanligt förekommande i stora delar av Sverige, från de södra delarna upp till de norra fjälltrakterna. Den trivs bäst i blandskogar med inslag av lövträd, men häckar även i barrskogar och parker. Under vintern kan den bilda stora flockar och söka föda på öppna fält.
Björktrasten är en allätare och har en varierad diet. Under häckningsperioden består födan främst av insekter och maskar, medan den under hösten och vintern livnär sig på bär, frukt och frön. Den är en viktig spridare av frön och bidrar därmed till att sprida växtligheten. Den bygger sitt bo i träd eller buskar, ofta på en ganska låg höjd. Boet är en välbyggd skålformad konstruktion av gräs, mossa och lera. Honan lägger vanligtvis 5-6 blågröna ägg som båda föräldrar ruvar. Ungarna stannar i boet i cirka två veckor innan de flyger ut. Dess äldre svenska namn är snöskata och björkskata används av många än idag.
En vanlig fågel jag har börjat fotografera mera av. De är sällan så rädda av sig och finns överallt. Tycker den är härlig att fotografera som andra trastar har den bra hörsel. Alltid kul att se de med huvudet på sned när de letar mask mm på gräsmattan. Höst och vinter ser man de ofta i stora flockar i rönnbärsträd och då försöker jag få bilder när de har bäret i näbben.