Salskrake – Smew en fågelart som pryder Sveriges inlandsmiljöer, är en verklig glädje för både naturälskare och fotografer. Med sin magnifika vita fjäderdräkt hos hanen och kontrasterande svarta detaljer, utmärker den sig bland andra änder. Salskrake tillhör familjen änder och då dykänder. Den har en storlek på cirka 40 cm. Vingspann ca 55-70 cm. Under vintern byter den fjäderdräkt till en mer diskret grå ton, men behåller sin eleganta silhuett.
Salskraken trivs i lugna sjöar och floder i norra Sverige, där den häckar under våren och sommaren. Den bygger ofta sitt bo i ihåliga träd eller på artificiella holkar i närheten av vattnet. Honan lägger vanligtvis 7-10 ägg som hon ruvar i ca 28 dagar. Ungarna blir flygfärdiga efter ca 50 dagar. Denna skickliga dykare livnär sig främst på fisk, men kan även äta kräftdjur och insekter. Den långa, smala näbben med sågtandade kanter är perfekt anpassad för att fånga hala byten under vattnet.
Salskraken är en flyttfågel som lämnar sitt häckningsområde under hösten och flyttar söderut till mildare vinterkvarter. De flesta individer övervintrar i Östersjön eller i västra och mellersta Europa. Salskraken är en av få änder som inte kan kvacka. Istället kommunicerar de med visslingar och knarr-ljud. Hanarna hos salskraken är polygama, vilket innebär att de kan para sig med flera honor under en säsong.