Senast uppdaterad 2024-11-09 av Magnus Bergvall
Tajgablåstjärt – Tarsiger cyanurus
Tajgablåstjärt – Red flanked Bluetail är en liten, men desto mer färgglad fågel som de senaste åren har blivit allt vanligare i Sverige. Den tillhör familjen flugsnappare och har ett mycket karaktäristiskt utseende med sin blå ovansida, röda sidor och vita buk. Storleken något större än en rödhake så cirka 13–14 cm. Även om tajgablåstjärtens naturliga utbredningsområde ligger längre österut, har den på senare år börjat häcka alltmer i norra Sverige. Observationer har ökat markant sedan slutet av 1980-talet, och idag anses tajgablåstjärt vara en etablerad, om än sällsynt, häckfågel i norra Norrlands inland.
I Sverige trivs tajgablåstjärt bäst i barrskogar, särskilt i kuperad terräng med fuktig och mossrik granskog. Den föredrar områden med inslag av björk. Tajgablåstjärt är en flyttfågel som tillbringar vintrarna i Sydostasien. I Sverige kan man se den under vår och höst när den flyttar mellan häcknings- och övervintringsplatserna. Även om häckningen sker främst i norr, kan enstaka individer dyka upp på andra håll i landet under dessa perioder. Födan är insekter och små djur. Den bygger bo i håligheter i träd eller i täta buskar.
Jag har haft den äran att se den två gånger och då på Öland. En gång vid Torngård och året därpå vid Grönhögen. Den första gången blev det ej så bra bilder på (se bilden längst ner) men den i Grönhögen visade upp sig väldigt bra. En mycket vacker fågel.