Senast uppdaterad 2024-10-24 av Magnus Bergvall
Svarthätta – Sylvia atricapilla
Svarthätta – Blackcap är en vanlig och älskad sångfågel i Sverige, känd för sin vackra melodiska sång och distinkta utseende. Den är en medelstor sångare, ca 13-15 cm lång, med en karaktäristisk svart hätta hos hanen och en rödbrun hos honan. Båda könen har grå rygg och vit mage. Svarthättan trivs i ljusa, luftiga skogar, gärna med rik undervegetation och fuktig mark. Den förekommer allmänt i södra och mellersta Sverige, och sparsamt längre norrut. Den har blivit allt vanligare i trädgårdar och parker.Svarthättan bygger sitt bo i buskar eller träd, ofta nära marken.
Honan lägger 4-6 ägg som ruvas i ca 12 dagar. Ungarna blir flygga efter 10-12 dagar. Svarthättan är en flyttfågel som anländer till Sverige i slutet av april eller början av maj. Den flyttar söderut igen i september-oktober, med vissa individer som övervintrar i södra Europa eller Afrika. Svarthättan är en insektsätare och äter mest insekter, men även bär och frukt under hösten. Svarthättans sång är en av de vackraste i svenska skogar. Den är melodisk och varierad, och påminner om trädgårdssångarens men är kortare.
Hanen sjunger flitigt både under våren och sommaren för att markera sitt revir och locka till sig en hona. Den har en stark territorialitet och hanar kan vara aggressiva mot varandra under häckningssäsongen. Den har en förmåga att härma andra fåglar, och kan ibland införliva fragment av andra sånger i sin egen. Svarthättan har en lång livslängd för en sångfågel, med individer som kan bli upp till 10 år gamla.