Sillgrissla – Common Murre. I Sverige har vi tre arter av alkor som häckar här och Sillgrissla – Uria aalge på latin är en av de. Tordmule och tobisgrissla är de två. Lunnefågel och alkekungen kan ses fåtaligt under vinterhalvåret. Storleken mellan 40-45 cm. Vingspann 60-70 cm. Livslängden är ca 30 år men rekorden för den är hela 47 år. Den är svart med vit buk. Havsfågel med spetsig näbb.
Den håller för det mesta till ute i havet och häckar på branta klippor och det kan vara tusental vid samma klippa. Det är den enda fågeln i Sverige som ruvar stående. Ägget är päronformat och läggs direkt på klipphyllan. Båda föräldrarna ruvar ägget. När ungen är ca 2 till 2 veckor gammal så lämnar den boet. Den kan inte flyga. Den hoppar ut från klipphyllan ofta 10 tals meter. Den landar på vattnet eller stranden där föräldrarna väntar. Trots det höga fallet så klarar sig de flesta. Endast 1 procent omkommer.
Stora Karlsö är ett bra ställe att besöka för att se och fotografera alkor. Mängder av sillgrisslor och tordmular häckar på klipporna. De flyger förbi på nära håll så väldigt lätt att få dem på bild. Jag har varit där en gång över dagen men skall försöka ta mig dit igen och då övernatta.