Gulärla – Yellow Wagtail är en vanlig fågel i Sverige som häckar i hela landet. Den trivs i öppna biotoper med vatten i närheten, till exempel på fuktiga ängar, strandängar, myrmarker och våtmarker. I södra Sverige häckar underarten sydlig gulärla, medan nordlig gulärla dominerar i norra delen av landet. Gulärlan är en insektsätare och jagar ofta på marken. Den är en livlig och aktiv fågel som ständigt viftar på sin långa stjärt. Hanen har en gråblå ovansida och en klargul undersida, medan honan är mer matt i färgerna.
Gulärlan är en flyttfågel som anländer till Sverige i mars-april och lämnar i september-oktober. Den övervintrar i Afrika söder om Sahara. Gulärla tillhör familjen ärlor. Storlek på cirka 17 cm. Den sydliga rasen har grått på huvudet och den nordliga rasen mer svart och saknar ögonbryns streck. Kan förväxlas med forsärla men forsärlan har grå rygg, längre stjärt och hane i häcknings dräkt har svart haklapp.
I Sverige häckar 2 raser av gulärla den sydlig rasen Motacilla flava flava och den nordliga rasen Motacilla flava thunbergi. Hanar i sommardräkt är ganska lätta att skilja åt. Sydliga gulärlan har ett markant vitt ögonbrynsstreck och en ljus teckning på örontäckarna under ögat. Nordliga saknar oftast vitt ögonbrynsstreck och har mörkare örontäckare med endast en smal vit ögon-ring under ögat.