Storskrake – Goosander är en ståtlig andfågel som pryder Sveriges vatten med sin graciösa närvaro. Den är lätt igenkännlig tack vare sin långa, smala kropp, sin distinkta fjäderdräkt och sitt säregna dykbeteende. tillhör familjen änder. Den har en storlek på cirka 66 cm. Hanen har en iögonfallande vit kropp med ett svart huvud och grönt nackband. Han pryds av en lång, sågtandad näbb som används för att fånga fisk. Honan är mer diskret färgad med en brun kropp och vit mage. Hon har en rödbrun näbb som är kortare än hanens.
Storskraken är en skicklig dykare som kan fånga fisk ner till 15 meters djup. Den jagar ofta i flock och samarbetar för att driva fisken mot grundare vatten. Utöver fisk äter den även kräftdjur, insekter och vattenväxter. Storskraken trivs i sötvattenmiljöer, inklusive sjöar, åar och kuster. Den är vanlig i hela Sverige, men mest talrik i östra skärgården. Under vintern flyttar vissa individer söderut, men många övervintrar i Sverige om vattnet inte fryser till helt.
Storskraken är en av de snabbaste simmande andfåglarna och kan nå hastigheter upp till 100 km/h under vattnet. Honan ruvar äggen i ca 30 dagar och ungarna kan simma och dyka strax efter kläckningen. Storskraken är en populär fågel bland fågelskådare och naturfotografer tack vare sin vackra fjäderdräkt och sitt fascinerande beteende.