Senast uppdaterad 2024-11-17 av Magnus Bergvall
Ljungpipare – Pluvialis apricaria
Ljungpipare – European Golden Plover är en karismatisk vadare som förgyller Sveriges hedar och fjällområden med sin unika prakt och fascinerande beteende. Den lockar fågelskådare och naturfotografer med sin guldkantade fjäderdräkt och dramatiska bröstband. Storlek: 28-32 cm lång, 66-72 cm vingspann. Färg: Svart rygg med guldkantade fjädrar, vitt bröst med svart bröstband, gula ben och en kort, tjock näbb. Kännetecken: Guldkantad fjäderdräkt, svart bröstband, gula ben, kort och tjock näbb.
Den trivs i öppna landskap, främst på hedar och fjällområden. Den söker sig till områden med rik tillgång på insekter, maskar och kräftdjur, som utgör dess huvudsakliga föda. Ljungpiparen är en aktiv och livlig fågel som rör sig snabbt över sitt revir. Den är en skicklig flygfågel och ses ofta i stora flockar under flyttningen.Ljungpiparen har en tydlig och distinkt röst som kan liknas vid ett ”kvi-kvi” eller ”tjyy-tjyy”. Arten häckar i stora delar av Europa och Asien, inklusive norra Sverige. Den bygger sina bon på marken av gräs och ris och lägger vanligtvis 4 ägg.
Båda föräldrarna tar hand om ungarna, som blir flygfärdiga efter ca 30 dagar. Ljungpiparen är en långflyttande fågel som övervintrar i Afrika och södra Asien. Den har en stark och tydlig röst som kan höras på långa avstånd. Ljungpiparen är en opportunistisk rovdjur som äter en mängd olika små djur. Arten har minskat i antal på grund av förlust av livsmiljöer och intensivt jordbruk.