Senast uppdaterad 2024-11-15 av Magnus Bergvall
Lavskrika – Perisorenus infaustus
Lavskrika – Siberian Jay) är en imponerande fågel som ofta associeras med de svenska skogarna. Lavskrika tillhör familjen kråkfåglar. Storlek på cirka 30 cm. Med sin mäktiga storlek och karakteristiska svarta fjäderdräkt, är lavskrikan en imponerande syn att skåda. Den är också känd för sitt högljudda och karakteristiska “kärr-kärr” läte som kan höras ekande bland träden. Lavskrikan är en professionell hackare och har en förmåga att leta efter byten i form av insekter under barken på träd.
Denna fågel är även anpassad för att kunna överleva i de nordiska skogarna och är en symbol för den robusta och vilda naturen i Sverige. Den är också känd för sin tillhörighet till urskogen och har ett starkt samband med skyddade skogsområden. Lavskrikan trivs i de norra och mellersta delarna av Sverige, särskilt i skogrika områden såsom Norrland och Dalarna.
Den är ofta associerad med gammelskogar och kan även hittas i vissa områden i södra Sverige där det finns lämpliga livsmiljöer. Lavskrikan är en fågel som trivs i skogslandskap och är vanligt förekommande i de mer avlägsna och orörda delarna av landet. För att kunna upptäcka lavskrikan i dess naturliga miljö är det rekommenderat att söka sig till områden med gott om skog och skyddade naturområden där dessa fåglar kan hitta sin perfekta livsmiljö.
Åkte upp till Härjedalen juli 2012 och där gick min önskan i uppfylls. Då fick jag både se och fotograferade de härliga fåglarna för första gången. 2020 så blev det ett besök till Dalarna och i Njupeskär så fick jag återigen se dem. Hoppas jag i framtiden får äran att åter se lavskrika.