Ringduva – Ring-necked Duck är en ståtlig fågel som pryder Sveriges skogar och parker. Med sin gråa fjäderdräkt, vita fläck på halsen och ett vitt band på den hoplagda vingen är den lätt att känna igen. Den är Sveriges största duva och en av de vanligaste fågelarterna, vilket gör den till en välkänd gäst för många naturälskare. Arten trivs i varierande miljöer, från lummiga skogar till öppna jordbrukslandskap. Den undviker dock kalfjället och ytterskärgården.
Den ses ofta i flockar, speciellt under vinterhalvåret, och letar efter frön, frukter och gröna skott att äta. Ringduvan är en flyttfågel och de flesta individer lämnar Sverige under september och oktober för att övervintra i sydvästra Europa. En del individer stannar dock kvar i de sydligaste delarna av landet. Den häckar från början av april till slutet av september i södra Sverige. Den bygger sina bon i träd, ofta i barrträd, och lägger 2-3 ägg per kull.
Båda föräldrarna tar hand om äggen och ungarna, som kläcks efter ca 17 dagar. Ungarna blir flygfärdiga efter ca 20 dagar. Ringduvan har en karakteristisk “kuu-kuu” läte som ofta hörs i skogen. Den är en populär jaktfågel i många länder. Ringduvan har en lång historia i Europa och har förekommit i konst och litteratur i århundraden.