Gråsiska – Redpoll är en liten fink fågel på 13 cm som är vanlig i Sverige, speciellt i norra delen av landet. Den är en populär gäst vid fågelmatningar och lockas av frön, speciellt björkfrön. Under sommaren äter den även insekter och fjärilslarver. Gråsiskan är en liten fågel, ca 14 cm lång, med en tjock näbb. Hanen har en röd ansiktsmask och röda bröstfjädrar, medan honan är mer gråbrun med streckade bröst. Båda könen har vita vingband och en gul stjärtfjäder. Gråsiskan häckar i barrskog och blandskog.
Den bygger sitt bo i en grenklyka eller i en risbuske. Honan lägger 4-6 ägg som ruvas i ca 13 dagar. Ungarna blir flygga efter ca 12 dagar. Gråsiskan är en flyttfågel som övervintrar i södra Europa och norra Afrika. Vissa individer stannar kvar i Sverige under vintern, men de flesta flyttar söderut i september-oktober. De återvänder till Sverige i mars-april. Gråsiskan är en social fågel som ofta ses i flockar. Den kan vara aggressiv mot andra fåglar vid matningen. Gråsiskan har en vacker och varierad sång.
Gråsiskan har många underarter. De mest ”kända” är snösiska som har varit en egen art men nu blivit en underart. Sedan har vi brunsiska som det har diskuterats lite om det är en egen art eller en underart. Den har aldrig varit en egen art vad jag vet. De tre underarterna kan man se skillnad på men enligt DNA är de alldeles för lika tydligen för att räknas som egna arter.