Senast uppdaterad 2024-10-11 av Magnus Bergvall
Pungmes – Remiz Pendulinus
Pungmes – Eurasian Penduline Tit är en liten och charmig fågel med en unik bokonstruktion. Den är en av Sveriges mest hotade fågelarter och numera akut hotad enligt den svenska rödlistan. Den är ungefär 11 cm lång och har en gråbrun ovansida och en vit undersida. Den har en svart mask runt ögonen och en kort, spetsig näbb. Hanen har en svart hatt på huvudet, som honan saknar. Boet: Pungmesens bo är en av de mest fascinerande aspekterna av arten.
Det är ett päronformat bo som hänger från grenar i träd och buskar. Boet är vävt av växtfibrer och foder med dun och fjädrar. I toppen av boet finns en ingångshål som leder till en invändig “pung” där honan lägger sina ägg. Pungmesen etablerade sig som häckfågel i Sverige på 1970-talet och spred sig tillfälligt upp till Mälardalen. Idag återstår endast två små populationer i Skåne med totalt ca 20 häckande par. De främsta hoten mot arten i Sverige är habitatförlust, brist på lämpliga boplatser och predation.
Olika bevarandeprojekt pågår för att rädda pungmesen i Sverige. Dessa projekt fokuserar bland annat på att skapa nya habitat, skydda befintliga boplatser och bekämpa predation. Nu (2024) var det länge sedan jag såg en arten. Hoppas de kommer tillbaka. Här nedan ser ni några av mina bilder på pungmes som jag har fotograferat. Alla bilder fotograferade i Norrköping.