Halsbandsflugsnappare – Collared Flycatcher är en charmig och livlig fågel som pryder Sveriges natur under våren och sommaren. Den är en av våra vanligaste tättingar på Gotland och Öland, där den gärna häckar i lövskogar, parker och trädgårdar. Hanen är lätt att känna igen med sin svarta ovansida, vita panna och halsband, samt vita vingfläckar. Honan är mer diskret i sin gråbruna dräkt med en svagare vit fläck på pannan.
Båda könen har en kort, kluven stjärt och ett orangefärgat näbb. Halsbandsflugsnapparen anländer till Sverige i april och bygger sitt bo i håligheter i träd eller i holkar. Honan lägger 5-7 ägg som ruvas i ca 13 dagar. Ungarna matas av båda föräldrarna och lämnar boet efter ca 15 dagar. I september flyttar halsbandsflugsnapparen till Centralafrika för att övervintra. Den återvänder till Sverige i april-maj, redo att häcka igen.
Halsbandsflugsnapparen är en skicklig insektsjägare och kan fånga insekter i luften eller från en gren. Den sjunger en vacker och melodisk sång, ofta från en högt belägen plats. Halsbandsflugsnapparen är en symbol för den gotländska våren och har till och med utsetts till landskapsfågel.