Myrtrollsländan är en av Sveriges vanligaste små trollsländor och ett tydligt vårtecken i våra våtmarker. Den tillhör familjen segeltrollsländor (Libellulidae) och känns igen på sin kompakta kropp, mörka grundfärg och ljusa fläckar på bakkroppen.
Myrtrollsländan är relativt liten, omkring 30 till 35 mm lång. Honan och den unga hanen har ofta gulaktiga fläckar på bakkroppen, medan den vuxna hanen får allt mörkare färger med rödaktiga fläckar och vitaktigt ansikte, något som hjälpt arten få sitt vetenskapliga namn ("leuco" = vit, "rrhinia" = nos). Vingarna är klara, ibland med svagt gulaktig bas. Som namnet antyder trivs myrtrollsländan i sura, näringsfattiga våtmarker som mossar, kärr och skogstjärnar, ofta där det finns gott om vitmossa. Den undviker större eller mer näringsrika vatten där konkurrensen från andra arter är högre. Arten är en tidig flygare och kan ses redan i maj i södra Sverige. Flygperioden sträcker sig normalt till mitten av juli. Under varma vårar kan den börja flyga ännu tidigare.
Myrtrollsländans larver utvecklas i det grunda vattnet i mossar och tjärnar, ofta i flera år. De är viktiga rovdjur i dessa ekosystem och livnär sig på små vattenlevande organismer. De vuxna sländorna är också rovdjur och jagar insekter i flykten.