Tallbit dumsnut

Tallbit dumsnut som den även kallas

En av mina favoritfåglar är tallbit dumsnut kallad i folkmun. Den är oftast väldigt orädd och man kan komma de väldigt nära. Den häckar i barrskog längst upp i norr. Tallbit är en invasionsfågel som visar sig större antal även i söder vissa år. Storlek ca 22 cm lång. Hannen är vacker rosenröd i dräkten men kan variera i ljusare röd eller gul ton.

Den äter knoppar, frön och bär. Den verkar älska rönnbär väldigt mycket. Är ofta där man ser den när de är på resan söderut. Det är när födan vanligtvis rönnbär tar slut i Ryssland så blir det invasion. Det brukar ske i oktober/november.


tallbit dumsnuten

Tallbit fotograferad i Haga Norrköping januari 2022. Att de kallas dumsnut märkte jag. Man kommer så nära att man nästan kan klappa dem.

Nikon D500, Nikon AF-S 300mm f/2.8

tallbit dumsnuten

Tallbit fotograferad i Vilbergen Norrköping januari 2022. Var extra kul att de kom där jag bodde. Behövde inte gå mer än cirka 200 meter till dem. Om jag minns det rätt så var de 6 stycken som födosökte.

Nikon D500, Nikon AF-S 300mm f/2.8

tallbit dumsnuten

Denna fotograferad jag i Falköping på vägen hem efter att ha kryssat och fotograferat rubinnäktergalen. De hade setts där i flera dagar så vi åkte och leta efter dem. Till slut visade de sig och var ca 10 stycken som åt rönnbär.

Nikon D500, Nikon AF-S 300mm f/2.8

Även denna är fotograferad i Falköping. Var en härlig eftermiddag med lågt stående sol som gav varmt och fint ljust.

Nikon D500, Nikon AF-S 300mm f/2.8