Stjärtmes Aegithalos caudatus

Stjärtmes Aegithalos caudatus den lilla bollen men långa stjärten

Stjärtmes “Aegithalos caudatus” på latin är en vacker fågel. Som en pingisboll med lång stjärt. Den är cirka 15 cm lång men stjärten utgör mer än hälften av det. Den häckar i nästan hela landet men saknas längst i norr. Det är en fågel som helt plötsligt dyker upp och försvinner lika fort. Vinter tid kommer de ibland till matning och äter gärna på talgbollen. De stannar som sagt inte länge utan bara drar vidare helt plötsligt.

Födan är insekter, spindlar och andra smådjur. Vid matning gillar den talgboll. Stjärtmesen är en stannfågel som trotsar vinter och snö. Den lägger 2 stora kullar med upp till ett dussin i varje kull. De kan få hjälp av andra stjärtmes föräldrar med att föda upp sina ungar. Det är ett bra sett att lyckas överleva vintern.

Stjärtmes Aegithalos caudatus

Stjärtmes fotograferad i Kårtorp Norrköping. Kom till min sommarstuga jag hade och matningen där. Man får vara snabb för att få bilder. De stannade sällan länge, max en minut så var det borta.

Nikon D80, Nikon AF 300mm f/4.0

Stjärtmes Aegithalos caudatus

Fotograferad i Svintuna Kvarn i Krokek utanför Norrköping. Precis som det brukar som helt plötsligt fanns stjärtmesen där. Ganska orädd men så rörligt och svår att fotografera. Sedan helt borta.

Nikon D500, Nikon AF-S 300mm f/2.8

Stjärtmes Aegithalos caudatus

Fotograferad i Svintuna Kvarn i Krokek utanför Norrköping. Man håller ner avtryckaren på kameran i nån sekund. Jag hinner då med 10 bilder och med lite tur så får man en lite annorlunda bild. Denna när den precis är på väg att flyga.

Nikon D500, Nikon AF-S 300mm f/2.8

Stjärtmes Aegithalos caudatus

Ungfågel av stjärtmes som jag fotograferade vid Herrebro Våtmark i Norrköping. Här var det 5 stycken ungfåglar som ett par lyckats föda upp i Herrebro.

Nikon D500, Nikon AF-S 300mm f/2.8