Det blev rubinnäktergal även för mig. Brukar sällan åka speciellt långt för att skåda fåglar men idag åkte jag och Lars Johansson till Vargön vid Vänersborg för att se den. Lars hade redan varit nere i november men nu ville han även fotografera den magiska rubinnäktergalen. Vi åkte från stan 04:45 och var framme 08:20. Det tog inte många minuter innan vi hörde den skuggsjunga. Efter cirka 30 minuter till så visade den upp sig. Var fortfarande rätt mörkt men upp med iso till 1600, tid på 1/200 och bländare 4.0 så tog jag lite bilder. 

Det var klart väder så solen skulle snart börja skina på den så vi väntade på härligt och varmt solljus. Rubinen kom fram några minuter i taget. Var en koltrast som inte gillade att den var där och körde bort den. Det blev över 600 bilder på den vackra rubinnäktergalen. Detta är andra fyndet i Sverige men den första riktiga dragbara. Nu har väldigt många skådare fått in den på sin lista.

Den 18 april 2022 så var rubinnäktergalen borta. Det var bra väder under natten så jag hoppas den dragit vidare till sitt häckningsområde. Den stannade i fem månader och gladde många fågelskådare.

rubinnäktergalen

Vargön Vänersborg

rubinnäktergalen

Vargön Vänersborg

rubinnäktergalen

Vargön Vänersborg

rubinnäktergal

Vargön Vänersborg

Mer bilder på rubinnäktergal

Tallbit i Falköping

På vägen hem stannade vi i Falköping eftersom det larmats tallbit där i flera dagar. Väl framme vid platsen så så såg jag inte till dem. Björktrast, sidensvans och några bergfinkar sågs i rönnbärsträden. Plötsligt så satt de bara där i trädet och det blev lite bilder på den vackra fågeln. Slår inte rubinnäktergalen men kul att få bilder på de. Nu har jag många bilder att gå igenom så det kommer fler bilder framöver.

Tallbit

Tallbit i Falköping

tallbit

Tallbit i Falköping

tallbit

Tallbit i Falköping

Mer bilder på tallbit