Category: Nybro

Fågelfotografering i Linköping

Denna dag åkte jag till Linköping och sättuna där jag skulle träffa Lars Johansson för lite fågelfotografering. Det var rätt mycket folk på plats för det är en vacker stäpphök som födosöker över maderna. Avstånd skötes bra nu i pandemin så kändes bra. Rödspovar kom flygandes förbi några gånger. Ganska mycket fågel som rastar och spelar men ingen mer kom direkt nära för kameran. Vi åkte sedan till Nybro och när vi kom dit så larmades stäpphöken att den var uppe igen och flög. Tog en stund innan jag fick syn på den rätt långt ut men efter en stund kom den snabbt flygandes förbi där vi stod.

Rödspov Nybro Linköping

Rödspov Nybro Linköping

Mer bilder på rödspov

Stäpphök Nybro Linköping

Stäpphök Nybro Linköping

Stäpphök Nybro Linköping

Stäpphök Nybro Linköping

Mer bilder på stäpphök


En fototur med Lars

Återigen en fototur med Lars Johansson och även denna gång till Linköping. Det var lite kyligt och även lätt snö. Började vid Stångån och Nykvarnsparken. En strömstare visade upp sig och även sjöng en hel del. Några råkor födosäkte vid värmeverket. Efter det en sväng till Gärdstad och försöka oss på kaspisk trut. Väl där så var Chrille Williams där och är trut-kungen i Östergötland så nu skall vi få bra hjälp att hitta en. Tyvärr visade sig ingen under tiden vi var men nästa gång så.

Sedan blev det ut mot Nybro och svartåmynningen. Mycket fågel ute på vattnet, gäss, svan mm. Vi gick ut mot stora fågeltornet och på vägen så såg drygt 50 vinterhämplingar. Bortom tornet och på en revel födosökte 2 stycken kärrsnäppor som gick att komma väldigt nära. Vi lade oss ner på sanden och fotograferade. Så vi såg ut efteråt, sjöblöt och sand överallt. Det kostar att ligga på topp. Alltid kul att vara ute med Lars.

Kärrsnäppa Nybro Linköping

Kärrsnäppa Nybro Linköping

Kärrsnäppa Nybro Linköping

Kärrsnäppa Nybro Linköping

Strömstare Nykvarnsparken Linköping sjunger

Strömstare Nykvarnsparken Linköping


Tillbaka till Linköping

Jag och Macke åkte idag till Linköping för att fågelskåda och fågelfotografering. Vi hoppades på att få se och kunna ta bilder på bronsibisen som snart varit vid Nybro och Sättuna i snart 2 veckor. Skjutsade först Annica till jobbet. Vi kom fram 07:15 och dimman låg tät. Strax före 08 så kom ibisen flygande och landade i strandkanten när plattformen i Nybro. Ljuset var ej det bästa men blev bättre med tiden och den kom lite närmare.

En vacker kungsfiskare kom och satte sig på en torraka och dök efter fisk. Lite långt håll till den men tog ändå några bilder på den.

Bronsibis Nybro Linköping

Kungsfiskare Nybro Linköping


Bronsibis i Linköping

Idag åkte jag och Lars Johansson ut för en liten fotosession. Det fick bli Sättuna i Linköping där det setts en bronsibis i 2 dagar. Jag har ej kunnat åkt för jag jobbat natt. Vi fick se ibisen uppe och flyga lite men på lite långt håll. Vi besluta att inte försöka komma närmare för att fotografera den. Vi gick i stället tillbaka till nybro för att se om vi kunde få mer bilder på ägretthäger som vi lyckades med innan vi gick bort för att se ibisen. Blev tyvärr inga mer bilder men nöjd med att få ägretthäger igen på bild. Jag var nöjd med ett nytt ÖG-kryss och hyfsade bilder på den vackra ägretten. Dagen slutade vi med photoshop och fika hemma oss Lars.

Ägretthäger Nybro Linköping

Mer bilder på ägretthäger


Linköping

I dag åkte jag till Linköping för att försöka se och fotografera den vackra svarthalsade doppingen. Linköping har i stort årligen svarthalsad dopping vid Gärstads dammarna. Finns dammar norr och söder om verket. Har fotograferat de varje år men vill så gärna att de kommer lite närmare mig. Var på plats före 7 utan att se dem. Efter en brun kärrhök drog förbi och fåglarna flög upp lite så fick jag syn på de. Innan dess så kom en skäggdopping ganska när mig vilket är alltid trevlig. Bilder blev det men när man kom hem så såg jag att det tyvärr var lite värmedaller på bilderna. Fast vad gör det? Man har ju upplevelsen och bilder trots lite sämre kvalité.

Tyvärr kom de ej närmare en ca 50-75m från mig. De är ganska små så det behövs att de kommer lite närmare för att få det stora på bild. Svarthalsad dopping är otroligt vackra fåglar som alla doppingar är, de är lite av en favorit för mig. Blev sedan en tur till Nybro plattformen där jag skådade ett tag. Några brushanar födosökte relativt nära och blev några bilder på dem. Hannarna har ju så varierande fjäderdräkt nu.

Svarthalsad Dopping Norra Dammarna Gärdstad Linköping

Svarthalsad Dopping Norra Dammarna Gärdstad Linköping

Mer bilder på svartjalsad dopping

Skäggdopping Norra Dammarna Gärdstad Linköping

Mer bilder på skäggdopping

Brushane Nybro Linköping

Ner bilder på brushane