Kungsfiskare Alcedo atthis

Kungsfiskare Alcedo atthis den vackraste fågeln i Sverige

Att fotografera kungsfiskare “alcedo atthis” på latin är verkligen inte lätt. De är väldigt skygga och svåra att komma nära. Gömsle är ett måste för att lyckas få bra bilder på dem. Visst kan man ha tur ibland men oftast ser den dig innan man lyckas se den. Man hör den väldigt väl med sitt ljusa och höga läte. Locklätet i flykten ett kort och vasst visslande “zii”. Den bygger sitt bo i en håla vid strandkanten.

Kungsfiskaren är ganska liten, storlek som gråsparv. Längd ca 18 cm och då är näbbens 4 cm inräknad. Den flyger snabbt över vattenytan och man ser hur den blåa ryggen lyser ordentligt. Den födosöker från en gren som sticker ut i vattnet. Där kan den sitta stilla länge och vänta på fisk som den har som huvudföda. När den har fångat fisken så skakar den och slår den mot grenen för den skall avlida eller domna av innan den äter upp den.

Kungsfiskaren kan lägga 3 kullar per år. Vad jag har förstått så häckar de ej mer än en gång i varje bo men kan ha fel. Kungsfiskare kan stanna kvar vintertid bara det finns öppet vatten så den kan födosöka. Skulle det snabbt bli kallt så får den det jobbigt. Gäller då att ej störa den så den får spara på sina krafter.


Kungsfiskare Alcedo atthis

Kungsfiskare alcedo atthis fotograferad vid Grensholmsbron. Sitter i mitt gömsle med kameran på stativ.
Denna gång hade jag tur och ej behövde ej vänta länge på innan den dök upp. Hade tur att den satt i flera minuter så hann med att få en hel del bilder.
Originaldatum 2022-08-06 06:44 · Kamera NIKON D500 · Objektiv AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II

Kungsfiskare

Här hade jag tur att få bild på den med fisk i munnen. Även denna fotograferad vid Grensholmsbron och i gömsle. Var ganska mörkt ute så det var svårt att få bilder skarpa men det blev några.
Originaldatum 2021-09-02 19:06 · Kamera NIKON D500 · Objektiv AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II

En av mina första bra bilder på kungsfiskare. Var första gången jag satt i gömslet vid Grensholm och hade verkligen tur denna dag. Var en mulen dag och fick köra på långsam tid för jag ville ej höja iso för mycket.
Originaldatum 2020-11-09 10:41 · Kamera NIKON D500 · Objektiv AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II

Kungsfiskare

Kungsfiskare återigen vid Grensholmsbron. Denna tog jag när jag hade gått ut ur mitt gömsle. Såg den ej från gömslet utan blev förvånad att den satt kvar när jag visade mig. Hann med och ta några bilder innan den flög iväg.
Originaldatum 2022-08-06 09:08 · Kamera NIKON D500 · Objektiv AF-S Nikkor 300mm f/2.8G IF-ED VR II 

kungsfiskare
Kungsfiskare vid Grensholmsbron Norrköping 2022-08-09
Kungsfiskare vid Grensholmsbron Norrköping 2022-09-24
Kungsfiskare
Kungsfiskare vid Grensholmsbron Norrköping 2020-11-09

Det krävs tålamod och såklart tur för att få bra bilder på kungsfiskaren. Har suttit många timmar i gömslet utan att den dykt upp alls.
Tänk på att ej störa fåglar vid boplatsen så de ej överger den.

Mer bilder på kungsfiskare jag fotograferat