Fotograferade Isländsk rödspov idag vid Röudden.

Åkte idag ut med Lars Johansson för att fotografera fåglar och vi hade i tanken att försöka på isländsk rödspov. De har varit ett tag nu vid svartåmynningens naturreservat ett tag. Vi startade först vid Bergs hamn där en har setts. Ingen när vi var där men 6 stycken ägretthägrar såg och en forsärla. Blev sedan Nybro och vi gick ut till röudden. Där hittade Lars 2 stycken rödspovar av rasen islandica. Det är inte en egen art utan alltså en ras av rödspov och heter på svenska isländsk rödspov.

Den häckar på Island, Shetlandsöarna, Orkneyöarna och vid Lofoten. Den häckar även oregelbundet på Färöarna. De brukar dyka upp i augusti och ända in i oktober när de är på väg till varmare länder för vintervilan.

Ute på röudden rastade även en 1k kustpipare och 3 enkelbeckasiner. Vi såg inga andra vadare alls. Några av ägretthägrarna flög förbi och jag fick de på bild. En honfärgad blå kärrhök upptäckte oss innan vi hann se den men blev bild när den flög bort i från oss. Det var väldigt gott om rastande grågäss i reservatet och även knölsvan och sångsvan. En bra dag men bilder på den vackra rödspoven.

Isländsk Rödspov
Rödspov (ssp. islandica Röudden Nybro Svartåmynningen
Isländsk Rödspov
Rödspov (ssp. islandica) Röudden Nybro Svartåmynningen
Isländsk Rödspov
Rödspov (ssp. islandica) Röudden Nybro Svartåmynningen
Isländsk Rödspov
Rödspov (ssp. islandica) Röudden Nybro Svartåmynningen

Mer bilder på rödspov

Ägretthäger flygande
Ägretthäger Röudden Nybro Svartåmynningen

Mer bilder på ägretthäger

Blå Kärrhök
Blå Kärrhök Svartåmynningens Naturreservat

Mer bilder på blå kärrhök