Category: Fågelskådning

Fågelskådning är en underbar hobby. Jag har fågelskådat sedan 80-talet. Härligt att få vara ute i naturen och titta på våra vackra fåglar.


Fågelskådnings Utflykt

Macke och jag tog en fågelskådnings utflykt idag först till Leonardsberg och sedan Herrebro våtmark. Vi var framme strax före 07:00 och det var då mulet. Efter någon timma så sprack det upp och solens strålar värmde. Vi fick se och höra årets första gulärla, svartsnäppa, silvertärna, gluttsnäppa och brushane. De flesta fåglarna på lite för långt håll för kameran. Nästa helg hoppas jag på många och bra bilder på orrar.

Tornfalk vid Fågelskådnings Utflykt

Tornfalk vid Leonardsberg. Nikon D500, Nikon AF-S 300m f/2.8

Gulärla

Årets första gulärla för mg vid Leonardsberg. Nikon D500, Nikon AF-S 300m f/2.8

Gärdsmyg

Sjungande gärdsmyg vid Herrebro. Nikon D500, Nikon AF-S 300m f/2.8


Årets första fågelskådning

Då var det dags för den traditionella fågelskådningen som sker den 1 januari varje år. Blev Macke och jag som var ute idag. Startade först vid Lindö och småbåtshamnen. En hel del trutar och måsar höll till där. Ungefär 20 bergänder rastade med vigg en bit ut från hamnen. Ett par knölsvan simmade fin förbi oss så de fick hamna på bild. Annars inte mycket till bilder idag utan blev mer fågelskådning.

Blev en liten promenad i Lindö och där fick vi in stenknäck, stare och grönsiska. Vid Odal så såg vi en flock vinterhämplingar och en turkduva. Stannade sedan vid kardonbron och händelöbron. Salskrake, sothöna och snatterand såg vi där. En forsärla vid Slottshagens reningsverk. Avslutade vid Åbackarna och där gick vi en liten sväng men mest bara gräsänder. Vi såg och hörde totalt 41 arter idag.

Knölsvan på årets första fågelskådning

Knölsvan tidig morgon i Lindö Norrköping

Fiskmås

Fiskmås Strömsholmen Norrköping


Duvhök vid sylten

Duvhök fastnade på bild även idag under kommunracet. Macke och jag startade vid Leonardsberg för att försöka få in ägretthäger och stjärtand. Ingen av de ville tyvärr visa sig. Vädret var klar och solen sken men värmde ej mycket. Var klart mindre änder som rastade idag än igår. Nu var det mest fågelskådning det gällde men visst vill jag även få lite fågelbilder. Vi insåg att vi ej skulle hitta något mer så vi åkte ner till hamnen och Sylten. Hoppades på att få in pilgrimsfalk som även den saknades på listan. Väldigt gott om duvor så chansen fanns att den skulle dyka upp. Det vi fick se var duvhök som jagade livet ur duvorna.

De var tre stycken duvhökar som jagade, två adulta och en ungfågel. Alla tre jagade livet ur duvorna som inte fick sitta länge innan de gjorde nya försök. Det var lite långt håll men fick ändå en del fågelbilder. Till slut fick en av de adulta en duva i klorna och middagen var räddad. Ingen pilgrimsfalk dök upp under tiden vi var där. Nu återstår det att se hur kommunracet slutar. Vet att vi i Norrköping fått in en hel del arter idag. Hoppas på att vinna även detta år.

 

Duvhök flyger fågelbilder

Duvhök en adult flyger snabbt förbi Sylten Norrköping

 

Duvhök

Duvhök ungfågel som försöker fånga duvor Sylten Norrköping

 

Mer bilder på duvhök

Ormvråk

Ormvråk spanar i hamnen Norrköping


fågelskådning och kommunrace

En helg med fågelskådning nu när det är kommunrace. Startade strax efter 8 vid leonardsberg. Nu gäller det hitta så många arter som möjligt. Var först vid kanotudden där jag letade efter allt som fanns vid leonardsberg och ut över glan. Hade hoppats ägretthägern skulle visa sig men inte under tiden jag var där. Relativt gott om änder för årstiden, hittade brunand och skedand i viggflocken. Gick sedan hela våtmarken runt för att se om jag kunde stötta upp något men icke.

Efter leonardsberg så stannade jag vid kabelvägen och matningen där lite fågelskådning. Var mest pilfink som åt där men även några blåmesar och gråsparv. En stenknäck satt högt uppe i ett träd. Efter det så blev det reningsverket och där såg jag en forsärla. Hamnen och sylten blev nästa anhalt. Duvhöken jagade tamduvor och lyckades även knipa en. Tyvärr stod jag ca 5 meter fel när den helt plötsligt dök upp framför mig med bytet i klorna. Hann inte med utan fick några bilder på den när den hade passerat mig. I morgon är det dags för mer fågelskådning.

 

Duvhök vid fågelskådning

Duvhök adult som fångat en duva Sylten Norrköping

 

Pilfink

Pilfink letar mat Kabelvägen Norrköping


Kaspisk trut i trutdammen

Idag blev det försök på kaspisk trut vid trutdammen i Linköping. Hade pratat med Christian Williams om att träffas där så han kunde hjälpa mig med dessa trutar. Var där strax efter 08:30 och då var Christian redan där och hade då en individ i dammen. Hann och studera den kaspiska truten länge och fick mycket bra info från Christian. Den flög sedan i väg. En knepigare trut håll också till i dammen. Antagligen en kaspisk x gråtrut 2k. Fick några bilder på den. Totalt såg vi 5 stycken 1 k fåglar.

Tyvärr kom det även lite regn men jag åkte ändå vidare till Nykvarn för att gå lite och se vad som kunde dyka upp. 2 forsärlor flög förbi, två stycken strömstarar höll till vid bäcken. En lät sig fångas på bild. Blev en snabbfika i regnet och sedan fortsätta vandra. En gråhäger stod och sökte efter fisk och den lyckades få en liten rackare. Trots vädret så var det skönt att komma ut en sväng. Nästa helg är det kommun-race i Östergötland. Det skall bli grymt kul.

 

Kaspisk x grårut 2k

Kaspisk x grårut 2k Trutdammen Gärdstad Linköping

 

Strömstare

Strömstare tvättat sig vid Nykvarn Linköping

 

Gråhäger

Gråhäger lyckats fånga en liten fisk Nykvarn Linköping

Mer bilder på hägrar


Turturduva i Torshälla

Turturduva i Torshälla idag

Turturduva

Blev en sväng med Lars Johansson till Torshälla idag för att fotografera den vackra duvan. Den har varit vid Gesällgränd i 3 dagar. Den satt i träd kom fram så satt den lite trist i ett träd lite dolt. Jag tog ändå några bilder på fågeln. Är ju svårt i förväg att veta vilka chanser man får för att ta bilder.

 

Turturduva sitter i ett träd fåglar
Turturduva sitter i träd och tittar på alla skådare Gesällgränd Torshälla Södermanland

Flög sedan iväg en bit till ett annat träd men inte såg vi den där inte. Upptäcktes sedan i ett helt annat träd en bit därifrån. Nu satt den i alla fall lite mer öppet. Tyvärr inte helt optimalt men klart bättre. Inte lika mycket kontraster på fågeln. Det skall inte vara lätt att vara fågelfotograf men med tålamod så blir det bra ibland.

Turturduva sitter i ett träd fåglar
Turturduva Gesällgränd Torshälla Södermanland

Efter bara nån minut så flög den mer på gräset där vi stod och gick lugnt mellan fötterna på fågelskådarna som var på plats. Den var totalt orädd för alla människor. Jag låg på backen och den kom bara närmare och närmare. Fick åla mig bakåt för att hela fågeln skulle få plats på bilden. De flesta av bilder är knappt beskurna utan i full storlek. De är bara förminskade. Många bilder blev det, nästa 1000 stycken. Använde min Nikon D500 och 300 f/2.8 utan konverter. Jag provade med olika tid och bländare. Från 4.0, 5,6 och som mest 8.0. Tiden från 1/2500 till 1/5000.

Turturduva på marken
Turturduva letar föda på marken Gesällgränd Torshälla Södermanland

Mer bilder på turturduva

Ekeby Våtmark

När vi hade fotograferat duvan tillräckligt så åkte vi till Ekeby våtmark i Eskilstuna för att se vad för fåglar som fanns där. Där har de skapat dammar vid reningsverket. Mycket fint och väl planerat med bra gångvägar och fågeltorn. Lite otippat så såg vi en salskrake som rastade i en av dammarna. Den lättade och flög ett varv innan den återigen landade i en annan damm. Även ett par krickor rastade och några bilder blev det på de. För övrigt såg vi bland annat grågås, kanadagås, bläsand, skäggdopping, sothhöna, gräsand, gråhäger, storskrake och storskarv.

Salskrake
Salskrake Ekeby Våtmark Eskilstuna
Kricka
Kricka Ekeby Våtmark Eskilstuna