Category: Fågelskådning

Turturduva i Torshälla

Turturduva

Turturduva på bild idag och det på väldigt nära avstånd. Blev en sväng med Lars Johansson till Torshälla idag för att fotografera den vackra duvan. Den har varit vid Gesällgränd i 3 dagar. Den satt i träd kom fram så satt den lite trist i ett träd lite dolt. Jag tog ändå några bilder på fågeln. Är ju svårt i förväg att veta vilka chanser man får för att ta bilder.

Turturduva sitter i ett träd

Turturduva Gesällgränd Torshälla Södermanland

Flög sedan iväg en bit till ett annat träd men inte såg vi den där inte. Upptäcktes sedan i ett helt annat träd en bit därifrån. Nu satt den i alla fall lite mer öppet. Tyvärr inte helt optimalt men klart bättre. Inte lika mycket kontraster på fågeln. Det skall inte vara lätt att vara fågelfotograf men med tålamod så blir det bra ibland.

Turturduva sitter i ett träd

Turturduva Gesällgränd Torshälla Södermanland

Efter bara nån minut så flög den mer på gräset där vi stod och gick lugnt mellan fötterna på fågelskådarna som var på plats. Den var totalt orädd för alla människor. Jag låg på backen och den kom bara närmare och närmare. Fick åla mig bakåt för att hela fågeln skulle få plats på bilden. De flesta av bilder är knappt beskurna utan i full storlek. De är bara förminskade. Många bilder blev det, nästa 1000 stycken. Använde min Nikon D500 och 300 f/2.8 utan konverter. Jag provade med olika tid och bländare. Från 4.0, 5,6 och som mest 8.0. Tiden från 1/2500 till 1/5000. Om intresse för fler bilder på duvan så finner ni de här: Senaste bilderna.

Turturduva på marken

Turturduva Gesällgränd Torshälla Södermanland

När vi hade fotograferat duvan tillräckligt så åkte vi till Ekeby våtmark i Eskilstuna. Där har de skapat dammar vid reningsverket. Mycket fint och väl planerat med bra gångvägar och fågeltorn. Lite otippat så såg vi en salskrake som rastade i en av dammarna. Den lättade och flög ett varv innan den återigen landade i en annan damm. Även ett par krickor rastade och några bilder blev det på de. För övrigt såg vi bland annat grågås, kanadagås, bläsand, skäggdopping, sothhöna, gräsand, gråhäger, storskrake och storskarv.

 

Salskrake

Salskrake Ekeby Våtmark Eskilstuna

Kricka

Kricka Ekeby Våtmark Eskilstuna

 


Bergfink i rönnbärsträd

Bergfink på bild blev det idag när jag och Lars åkte ut tidigt till Leonardsberg. Det är en vacker fågel som häckar en bit upp i landet. Vi såg bara en som satt och åt rönnbär men plötsligt flög det iväg ca 15 stycken. Tyvärr följde även den vi fotograferade med de andra. Det fanns inte mycket annat att fotografera men vi såg och hörde 47 arter. Några kanadagäss flög förbi ganska nära så den blev fotograferad.Vi gick runt markerna och vid vassen kom sju stycken skäggmesar som flög förbi. Åkte sedan ut till Knivberga. Där rastade några 100 starar och sånglärkor.

Fågel Bergfink

Bergfink Leonardsberg Norrköping

Fågel Bergfink fåglar

Bergfink Leonardsberg Norrköping

Kanadagås

Kanadagås Leonardsberg Norrköping


Ägretthäger i Leonardsberg

Ägretthäger och det var fyra stycken idag vid Leonardsberg. Jag och Macke åkte ut en sväng idag mest bara för att komma ut i naturen. Först såg vi tre stycken som födosökte och flög omkring. Efter någon minut kom en till inflygande och landade med de andra. Även en småsnäppa rastade tillsammans med nio stycken större strandpipare. En hel del tättingar drog förbi. Sånglärkor, bofinkar, ängspiplärkor och sädesärlor som sträckte över våra huvuden. Det blev inte så mycket till fågelbilder idag men det är som det är. I morgon får vi göra nya försök någonstans om vädret tillåter det.

 

Ägretthäger

Ägretthäger Leonardsberg Norrköping

Ägretthäger flyger

Leonardsberg Norrköping

Ägretthäger landar

Leonardsberg Norrköping

Mer bilder på ägretthäger


Fågelskådning På Häradskär

Idag åkte jag och Annica med FiNK och LFK för fågelskådning till Häradskär. Båten lämnade Fyrudden 7:30 och var framme före 8:00 och vädret var underbart. Solsken från klarblå himmel. Tyvärr har vindarna varit från fel håll och så även idag, den kom från väst så riktigt dåligt med fågel både på ön och streck. Ringmärkningen var igång på ön och det visade upp en bergfink när vi precis hade kommit fram.

Vi gav oss på med fågelskådning och då se om det kom något på streck men icke. En skärpiplärka lockade några gånger över våra huvuden och jag och Annica såg den senare lite snabbt ute på en liten ö. Vi rörde oss sedan in mot ön och försökte att se vad som fanns men mest kungsfågel, mesar, ängspiplärka och grönsiskor. Senare på dagen såg vi en rastande sillgrissla och en stor flock med över 1000 ejder en bra bit ut.

En sparvhök fastande i ett av näten och efter ringmärkning så visade Adam Bergner upp den för oss. Det uppskattades mycket. Det van en 1k hona och Adam förklarade detaljerna om det. Annars tror jag nästan det var mer fjärilar och trollsländor på ön. Amiral, nässelfjäril och mängder av mosaiktrollsländor som jag tror var höstmosaik. Det var en skön dag i alla fall även om fågelskådningen ej var så bra.

Sparvhök 1k hona

Sparvhök 1K Hona ringmärktes. Adam Bergner visar upp den

Sparvhök 1k hona

Sparvhök 1K Hona ringmärktes Häradskär

Mer bilder på sparvhök

Tornfalk

Tornfalk Häradskär Östergötland

Mer bilder på tornfalk

Amiral

Amiral Häradskär Östergötland

Mer bilder på fjärilar