Månad: april 2016

Norrköping

Boss och jag tog en tur till Herrebro Våtmark idag. Stannade först vid tornet och skådade. Kul att se så mycket skedänder, säkert 30st som rastar i våtmarken. Även gott om vitkindade gäss. Från början räknade jag till drygt 70st men ökade nog med det dubbla medans jag var där.

Vi åkte sedan till hamnen och såg där en svart rödstjärt. Den brukar vara där och nu sjöng den för fullt. Även en vacker turkduva födosökte bland all sädspill som finns där.

VItkindad gås Herrebro våtmark

VItkindad gås Herrebro våtmark

 


Bråvikens norra strand

Åkte ut till Bråviken för att skåda lite. Jag hoppades på att fånga stolom på bild och då gärna lite nära. Fans en hel del lommar i viken men svårt att stanna på strandvägen. Hittade en lom som var hyfsat nära. Även gott om ejder, säkert ett par hundra.

Storlom Bråviken

Storlom Bråviken


Tidigt morgon i Vrinnevi

Besökte idag Vrinnevi och våtmarken. På vägen ut sjöng mängder av fåglar. Mest rödhake men även taltrast, dubbeltrast, grönsångare, svarthätta, gärdsmyg även en trädlärka.

Framme vid våt marken så sjöng även en gransångare. I pölen har nu åtta stycken svarthakedoppingar kommit, denna underbara fågel som jag inte kan få nog av att se och fotografera. Det var gott och skogssnäppa som rastade ca 6-10st. Ett par sångsvanar hade även hittat dit, kanske häckning på gång.

Sångsvan Vrinnevi Våtmark

Sångsvan Vrinnevi Våtmark


Herrebro och Leonardsberg

På fredagen tog jag en tur till gömslet i Herrebro våtmark. Vägen ut sjöng rödhake, bofink och lövsångare.  Väl framme vid gömslet så kom snatterand rätt så nära. Även svarthakedopping simmade förbi på trevligt foto-avstånd.

Lördagsmorgon så åkte Macke och jag ut till Leonardsberg för att försöka få se ringtrast en art Macke missat många gånger. Denna gång lyckade han och vi fick se en hona födosöka på Jockes tomt.

Innan det så drog en stäpphök förbi och jag hörde Robban skrika och jag vänder mig om och där kommer den snyggt förbiflygande på kanske 50 meter håll. Tog den först i kikaren så tyvärr missade jag bra bilder på den. Blev bara skitbilder bakifrån men bättre att kunna se den i kikaren.

Ringtrast hona Leonardsberg

Ringtrast hona Leonardsberg

Snatterand Herrebro

Snatterand Herrebro


Jorduggla

Åkte till Nybro svartåmynningen idag med min arbetskamrat för att försöka få se jordugglor. Strax efter 19 så började det flyga omkring. Var minst 2 stycken som födosökte över markerna.

De kom aldrig riktigt nära men vi var mycket nöjda ändå. Även rödspov flög upp när ugglorna kom. För övrigt så såg vi drygt 20 stycken fjällgäs som rastade.

Jorduggla Nybro Linköping

Jorduggla Nybro Linköping

Jorduggla och Rödspov Nybro Linköping

Jorduggla och Rödspov Nybro Linköping


Knivberga

Blev en sväng ut till Knivbergavägen vid gamla F13 idag. Det har setts några jordugglor där ett tag. Tyvärr fick inte vi se några men en del rovfåglar. 3st fjällvråkar, 2 ormvråkar, 1 havsörn och 2 bruna kärrhökar.

Gott om starar, tofsvipor, sånglärkor även 15 ljungpipare rastade där.

Brun Kärrhök Knivberga

Brun Kärrhök Knivberga


Våren är här

Var ute i vrinnevi och våtmarken idag. Solen värmde på riktigt skönt. Härligt att höra fåglarna sjunga igen. Gott om taltrast, rödhake och bofinkar. Även en högt sjungande svartmes.

Besökte även stenrösen där ormarna brukar ligga och sola sig. Såg bara tre stycken idag men nu är det vår.

Svartmes Vrinnevi

Svartmes Vrinnevi

Huggorm Vrinnevi

Huggorm Vrinnevi