Månad: maj 2015

Beteby

Besökte idag Beteby ute vid Svensksundsviken. Sorgligt att se att vadarkärret förfaller nu när det inte finns kreatur som betar av. Inte alls mycket fågel i kärret. Roliga var att få se en familj skäggmesar dra omkring i vassen. Såg far, mor och två årsungar. Svårt att få bilder på de rörliga fåglarna i vassen men några halvdassiga blev det i alla fall.

Skäggmes Beteby Svensksundsviken Norrköping

Skäggmes Beteby Svensksundsviken Norrköping


Efter nattjobb

Har jobbat natt och efter det så åkte vi ut till Herrebro våtmark för att spana lite fågel. Den smalnäbbade simsnäppan som sågs igår var fortfarande kvar. Även en myrsnäppa sågs om än lite svårsedd.

Åkte sedan ut till Gamla rörsviken och där blev det lite bilder på den vackra buskskvättan som kom och satte sig nära där jag stod.

Buskskvätta Gamla Rörsviken Norrköping

Buskskvätta Gamla Rörsviken Norrköping


Öland dag 5

Blev en lugn dag på land idag. Vandrade mest omkring i södra lunden och plåtade fågel. Macke och jag hade turen att få höra sommargyllingen flöjta två gånger. Detta blev ett nytt kryss för Macke. I övrigt så plåtade vi halsbandsflugsnappare, rödstjärt, trädpiplärka, svartvit flugsnappare, hämpling och en mycket vacker blåhake som rastade i lunden.

Halsbandsflugsnappare Södra lunden Ottenby Öland

Halsbandsflugsnappare Södra lunden Ottenby Öland

Svartvit flugsnappare Södra lunden Ottenby Öland

Svartvit flugsnappare Södra lunden Ottenby Öland


Öland dag 4

Idag var det kanon på Öland. Mängder av tättingar kom insträckande över havet. Vi fick se en nattskärra som kämpade på hårt över vattnet. Höjdaren kom strax före 08:00 i morse då på sammetshätta. Hela Udden tömdes på folk och alla drogs sig mot Lunden. Den skulka lite halvhårt men visade sig ibland rätt så ok. En vacker hanne där ögat lyste rött.

Annars så såg vi en vacker blåhake som rastade i Bertils trädgård bland mängder av ärt och törnsångare. I morgon tar vi nya tag och hoppas på trevliga fåglar.

Blåhake Bertils trädgård Ottenby Öland

Blåhake Bertils trädgård Ottenby Öland


Öland dag 3

Idag lyckades vi att vara på fel lokal hela dagen. Vi startade på udden som vanligt men ganska dött. Vi drog till Eckelsudde och väl där så kom det en bronsibis på udden, alltså en tråkig miss i protokollet. Sedan åkte vi över till Seby på östsidan. Då kom det larm om svart stork närheten av Eckelsudde. Några missar men vad gör det?

Det blev i alla fall några nya bilder på bl.a mindre flugsnappare, småtärna, gravand och strandskata. I morgon tar vi nya tag och hoppas på lite kryss.

Mindre flugsnappare Norra lunden Ottenby Öland

Mindre flugsnappare Norra lunden Ottenby Öland

Småtärna Eckelsudde Öland

Småtärna Eckelsudde Öland


Öland V20

Nu är vi på Öland för att skåda fågel. Åkte ner igår tisdag och vi kommer att vara här till söndag. Växlande väder med sol, regn, åska och åter sol. Idag fick vi se en rostgumpsvala och där med så fick jag in det 300:e krysset.

Rostgumpsvala Kungsgården Ottenby Öland

Rostgumpsvala Kungsgården Ottenby Öland


Fågeltornskampen 2015

Idag var det fågeltornskampen. Jag och två kamrater intog fågeltornet i svensksundsviken 05:00 i morse. Tävlingen pågick till 13:00. Tur så tog jag på mig långkallingar vilket verkligen behövdes. När vinden tog lite fart så var det jäkligt kallt. Gick igenom allt man hade på sig. Senare på dagen så värmde solen lite men fortfarande var det kallt uppe på andra våningen.

Det bästa/roligaste var nog en kustsnäppa i vacker sommardräkt. Tungt för kommunen/lokalen var en råka som bara dök upp från ingenstans. Övrigt så var det gott om fågel både ute i vattnet och på mark. Vi lyckades med att se/höra 90 arter vilket är en mer än förra året.

Lite tungt att dippa på talgoxe, nötväcka, pilfink, gråsparv, tamduva. De är iofs inte lätta att få in från tornet.

Resultat: De 10 bästa tornen
Stockvik 106
Södra Lund tornet 106
Trönningen Ängar 103
Leonardsberg 100
Norsa, Köping 98
Ålnästornet 97
Stora tornet vid sjön Björken i Sunne 90
Svensksundsviken 90
Hästholmstornet Naturreservatet Broängarna Upplands-bro kommun 88
HYGNTORNET, Inre Kilsviken 87

 

 

Kustsnäppa Svensksundsviken Norrköping

Kustsnäppa Svensksundsviken Norrköping


Vrinnevi våtmark

Besökte idag Vrinnevi våtmark. Vi hörde många sjungande grönsångare i skogen och runt våtmarken. I just våtmarken såg vi 10 stycken svarthakedoppingar. Ovanför kom det 2 stycken ormvråkar som cirklade ovanför huvudet.

I morgon är det fågeltornskampen som går ut på att se så många arter som möjligt mellan 05:00 till 13:00. Alla arter måste ses från tornet. Ser fram emot det och hoppas på många arter.

Ormvråk Vrinnevi våtmark Norrköping

Ormvråk Vrinnevi våtmark Norrköping