Månad: april 2015

Tur till Herrebro våtmark

Åkte idag ut till Herrebro våtmark en sväng. Lite nya fåglar hördes och sågs så som lövsångare, svarthätta och fisktärna. Var väldigt många skrattmåsar idag vid våtmarken. En grågås hade fått 8st småttingar. En gransångare sjöng i en buske. Nere vid gömslet så födosökte sävsparvarna efter insekter.

Sävsparv Herrebro våtmark Norrköping

Sävsparv Herrebro våtmark Norrköping

 


Sjätte dagen på raken

Varit ledig sedans måndagsmorgon. Varit ute och skådat/fotat fågel varje dag denna vecka. Idag blev det först Sättunaviken i Linköping. Där spelflög 3st rödspovar bort vid parkeringen till Nybro. 22st fjällgäs rastade ute på maderna. Ovanför våra huvuden spelflög flera stycken enkelbeckasiner. Vi avslutade dagen med ett besök på Åby gård Norsholm. Lite lugnare idag med flygande fågel men ändå en massa rastande änder på plats.

Enkelbeckasin Söttunaviken Linköping

Enkelbeckasin Söttunaviken Linköping

 


Vrinnevi våtmark

Denna dag så blev det Vrinnevi våtmark som fick ett besök av oss. Svarthakedoppingarna har kommit och idag var det hela 10 stycken som fanns i den lilla våtmarken. En tidig hussvala kom in och födosökte i några minuter innan den drog vidare. Övrigt så rastade det minst 50 stycken som rastade.

Svartehakedopping Vrinnevi våtmark Norrköping

Svartehakedopping Vrinnevi våtmark Norrköping

 


Den vackra kungsfiskaren

Idag blev det en tur till Vikbolandet till min arbetskamrat för att försöka fota kungsfiskare. Den håller till inne i en kohagen där en lite bäck rinner. Vi satt i gömsle och hoppades att den skulle dyka upp. Visst gjorde den det. Satte sig fint vid kanten på bäcken och lät sig fotograferas.

Sedan drog den vidare men vi såg den flera gånger medans den flög fram och tillbaka i bäcken. Det är både en hanne och en hona så vi hoppas på lyckad häckning.

Kungsfiskare Hovgren Norrköping

Kungsfiskare Hovgren Norrköping

Kungsfiskare Hovgren Norrköpin

Kungsfiskare Hovgren Norrköpin

 

 


Leonardsberg

Upp tidigt och iväg till Leonardsberg för lite fågelskådning. Vädret var härligt med en minusgrad men solen värmde på lite när den sakta gick upp. Inget vidare sträck idag men en hel del rastande fåglar. Fick in några nya årskryss så som, gråhakedopping, småskrake och stenskvätta

Småskrake Leonardsberg Norrköping

Småskrake Leonardsberg Norrköping

 


Åby gård igen

Även denna lediga dag så åkte vi ut till Åby gård i Norsholm. Lite blåsigt och växlande klart och molnigt. Vi försökte fotografera skäggdoppingar som spelade. Tyvärr ville de mest bara ligga och slappa. Ett par skedänder drog förbi och det blev det enda nya årskrysset denna dag.

Skäggdopping Åby gård Norsholm

Skäggdopping Åby gård Norsholm

 

Sävsparv Åby gård Norsholm

Sävsparv Åby gård Norsholm

 


Åby gård i Norsholm

Blev en liten fototur till Åby gård i Norsholm idag. Vädret var strålande och det blev lite bilder på förbiflygande salskrakar. Vi hörde rördrommen tuta i vassen och en varfågel som letade efter något att äta. Det var roligt att få se så många rastande bläsgäss, säkert en 150st.

Salskrake Åby gård Norsholm

Salskrake Åby gård Norsholm

Salskrake