Månad: juli 2014

Sista helgen på semestern

Fyra veckor går snabbt när man har roligt. Har nu haft nästan tre veckor av riktigt bra väder. Jag skall inte klaga men kanske lite för varmt för mig som gärna vill vara ute i skog och mark. I dag blev det en lite tur till landet i Kårtorp. I denna värme så var det ingen större rörelse på något. Jag hittade till slut en blodröd ängstrollslända på en torr kvist som satt fint i motljus.

Blodsröd ängstrollslända

Blodröd ängstrollslända


Sista veckan på semestern 2014

Snart är semestern slut för denna gång. Vi har som vanligt varit mycket på landet men gjort några utflykter. Idag besökte Macke och jag söderköping för att se om jungfrusländorna flög. Det var många blåbandade som flög vid tvärån och vi lyckades att ta några bilder på den mycket vackra sländan.

Blåbandad jungfruslända

Blåbandad Jungfruslända


Stendörrens naturreservat

Idag besökte vi Stendörrens naturreservat utanför Nyköping. Har aldrig varit där förut men kommer garanterar att åka tillbaka. Ett härligt ställe med fin natur. Vackert väder och mycket fjärilar flög omkring. Vi hittade minst 4 st sexfläckiga bastardsvärmare. Såg även många starrgräsfjärilar som födosökte på ängarna. I fågelväg så såg vi bl.a tofsmes, skräntärna, göktyta, stenskvätta.

Sexfläckig bastardsvärmare

Sexfläckig bastardsvärmare

 

 


Sommar och sol

Är mest ute på landet och slappar nu när solen tittar fram. Har blivit några små utflykter för att skåda insekter. Har varit vid Nybyggeängen vid sörsjön ett par gånger. Mycket fjärilar flyger där och vi lyckades se mindre bastardsvärmare.

Mindre bastardsvärmare

Mindre bastardsvärmare

Skogspärlemorfjäril

Skogspärlemorfjäril


Efter regn kommer sol

Äntligen så sken solen denna dag och det blev en tur till Sörsjön och Torshagsån i Åby. Vid Sörsjön så tittade vi på fjärilar och det fanns det mycket av. Vi lyckades att se den stora aspfjärilen flyga omkring. Vid norra delen av sjön Nken så hittade vi 2 stycken forsärlor.

Nere vid Åby så ledade vi efter kungstrollslända och visst fick vi se dem. En hona och en hanne flög omkring. Lyckades tillslut få några bilder på den ena.

Kungstrollslända

Kungstrollslända

forsarla014

Forsärla


Semester och en tur till Herrebro våtmark

Nu är det semester i 4 veckor men vädret är kanske inte på topp. Macke och jag chansade att smhi skulle ha lite fel och åkte ut till Herrebro våtmark. Vi hade tur och inget regn föll medans vi var där. VI kämpade med att få en ok bild på flodsångaren som sjunger nära fågeltornet. Den vill verkligen inte vissa sig ordentligt så man får vara glad för de bilder man får.

För övrigt så hörde/såg vi kärrsångare, rödstjärt, 3 st ormvråkar, sothöna med ungar, knipa med ungar och en del flicksländor.

Flodsångare

Flodsångare

Sothöna

Sothöna, unge