Månad: maj 2014

Sällsynt fjäril och fågel

Idag hade vi bestämt hos för att åka mot Getå strax utanför Norrköping för att få se på den sällsynta fetörtsblåvinge som håller till vid Getåbranten. Vi lyckades på andra lokalen att få se minst 4 stycken som flög omkring. Några var snälla och lät hos få några bilder. På väg hem så kom det larm om att en aftonfalk setts vid Malmölandet vid braviken. Vi svängde såklart av och visst satt den där på en tråd. Denna dag blev ju mycket trevlig.

Aftonfalk Fetörtsblåvinge


Vrinnevi våtmark och ett litet drag till Linköping

Marcus och jag åkte till Vrinnevi för att se om det hade kläckts några trollsländor. Tyvärr såg vi inte en enda slända men snart så. Där emot såg vi ett par av törnskata som födosökte insekter. När jag kom hem så såg jag att det hade kommit larm på svarthuvad mås i Sättunaviken strax utanför Linköping. Jag åkte dit och fick se den fint sittande på en sten. Lite långt för att få en bra bild men en dokumentationsbild blev det. Även 2 stycken vitvingade tärnor sågs mycket bra.

Svarthuvad Mås


Pungmes

Blev en liten sväng idag på kvällen till Gamla Rörsviken för att titta och lyssna på fåglar. Hade hoppas att få höra rosenfink men ingen ville visa sig eller sjung. I stället så fick jag höra en pungmes locka och jag försöke lokalisera var den höll till. Jag satte mig en bit ifrån där jag hörde den och väntade. Till slut som kom den närmare och närmare och det blev lite bilder på den fina fågeln. Svårt att fotografera den när den sitter i vass och av dryga 200 bilder så blev det nog ett tiotal som blev godkända.

Pungmes


Två våtmarker

Idag var det uppstigning 05:00 för att gå till Vrinnevi våtmark och fota lite i det fina morgonljuset. Tyvärr så kom ingen svarthakedopping nära denna gång men sothöna. Man får vara nöjd med det man får. Vi lyckade att plåta en sjungande grönsångare i skogen.

Vi åkte sedan till nästa våtmark som var Herrebro. Som vanligt mycket skrattmås i våtmarken. Kniphonan har fått 5st småknipor som simmar nära gömslet.

Grönsångare

Grönsångare vrinneviskogen

 

Sothöna

 Sothöna Vrinnevi våtmark

 

 

 


En tur till Herrebro Våtmark

Åkte ut en sväng till Herrebro idag med Macke. Vi besökte gömslet och hoppades att det skulle komma någon fågel nära. Drillsnäppa och grönbena dök upp flera gånger precis utanför gömslet. Även en ladusvala satte sig på en stolparna.  Just nu rastar ganska mycket fågel i våtmarken. Mängder av grönbenor, skedänder och 2 par stjärtänder.

 

Drillsnäppa Ladusvala


Fågeltornskampen 2014

Idag var det fågeltornskampen. Går ut på att räkna antal arter från ett fågeltorn mellan 05:00 och 13:00 . Jag, Fredrik Sahlin och Fredrick Lindmark stod i Svensksundsvikens fågeltorn. Vi lyckades att se/höra 89 arter vilket får ses som klart godkänt. Röd glada på topp som sågs efter en mycket trött mankan drog hem. Tar på krafterna att vara ute i naturen  . För övrigt såg vi bl.a pilgrimsfalk, ängshök och en minst 8 havsörnar.

Inte mycket till bilder idag men en brun kärrhök drog förbi ganska snyggt.

Brun Kärrhök


Vrinnevi och Linköping

Fredagsledig, härligt väder, kan det bli bättre? Gick upp 05:00 och drog iväg till vrinnevi våtmark. Underbart ljus på morgonen och många fåglar spelade och sjöng. 

Hämtade sedan Macke och vi åkte till Linköping. Stannade vid gärdstadverkens södra damm för att titta på de vackra svarthalsade doppingarna. Vi satte oss ner och de kom närmare och närmare utan att bry sig om oss. 
Åkte sedan vidare till Sättunaviken. Mycket fågel som är där just nu. Strax innan plattformen så rastade 9 st ljungpipare.

Svarthalsad dopping  Svarthakedopping

Svarthalsad dopping Linköping och svarthakedopping Vrinnevi våtmark.