Månad: april 2014

Häradskär

En tur till häradskär idag med 9 andra medskådare. Riktigt kanonväder med sol och vindstilla. Tyvärr inget drag på sträcket eller rastande fåglar på ön. Det bästa var när 2 stycken skärfläckor drog förbi och en rastande roskarl.

Skärfläcka
Skärfläcka, en art som alldeles för sällan ses i östergötland


Vrinnevi och Kårtorp

I fredags så besökte jag och Macke Vrinnevi skogen. Minst 10 st svarthakedoppingar syns just nu i den lilla våtmarken. Blev inga bra bilder på arten denna gång men en sädesärla posera fint för oss.

Sädesärla

Idag åkte hela familjen ut till landet i Kårtorp för att grilla och ha det skönt i det fina vädret. Som vanligt så tittar vi efter fåglar och andra fina insekter. Årets första lärkfalk kom och vi hann att få några halvbra bilder på den. Även våran första svarthätta hörde vi sjunga fint ner mot sjön.

Nere vi Ensjön så har det kommit en massa skäggdopping som brukar häcka där. Två stycken fisktärnor födosökte och en kom när oss och vi såg att den var ringmärkt. Tyvärr gick det inte att läsa av ringen på bilderna trots den var ganska nära.

Fisktärna Lärkfalk


Svensksundsviken

Idag var det dags att besöka Svensksundsviken för första gången detta år. Startade vid Bråborg där det har setts fjällgås men inga var kvar. En rastande myrspov glädje oss i alla fall. För övrigt så såg vi både större och mindre strandpipare, ljungpipare och rödbena vilket alla var nya årskryss.

Åkte sedan till Beteby där det var ganska dött. Lyckade i alla fall få hör skäggmes från vassen. Till slut så kom det även tre  stycken skräntärnor och flög förbi.


En liten tur ut i naturen

Blev en sväng med Macke idag. Startade dagen med att besöka Leonardsberg. Mycket simänder där, mest krickor. Hittade till slut en gråhakedopping på andra sidan mot Eksund. Största överraskningen var att en småfläckig sumphöna började spela och den körde på i flera minuter. Det måste vara väldigt tidigt för att vara i ÖG?

Besökte sedan supraviken för att försöka se/höra den vackra pungmesen. Tur även där för efter kanske 10-15 min så kom den och vi både såg den och hörde den sjunga.

Efter det så blev det en sväng till Vrinnevi våtmark för att titta på svarthakedopping som setts i veckan. Nu var de 6 st som födosökte i den lilla våtmarken.

Pungmes
Pungmes supraviken Norrköping

 

 


Rödhalsad gås del II

Gåsen var även kvar idag och Macke ville så gärna se den. Bara att sätta sig i bilen och köra dit. Det blev ett nytt kryss för han. Vi stannade först i Linköping för att försöka se kungsfiskar och forsärla. En av två är bra eftersom forsärlan visa sig fint vid Nykvarn.

Rödhalsad gås

 


Rödhalsad gås

Igår hittades en rödhalsad gås vid Tycklinge Vadstena. Den var kvar även idag så jag tog en tur dit. Den sällskapade med vitkindade gäss. Tog lite bilder på den men stannade inte så länge, det var kallt i vinden.

Rödhalsad gås