Månad: december 2013

Roligaste obsen 2013

Macke och jag drog på en stationär vitnäbbad islom vid Bibynron strax sydväst om Eskilsutna. Vi körde inte så mycket fel som vi brukar utan bara en liten extra sväng på ca 10km så var vi på rätt plats. Många skådare på plats och vi såg den så fint födosökande på andra sidan, Många bilder blev det och detta torde vara en av de bättre trots långt avstånd från kameran, Macke och jag var mycket nöjda över att se våran första islom.

Detta blev en av många roliga obsar detta år. Kul att se en stationär dvärgbeckasin i pölen, södra Öland. Åter igen att se kungsfågelsångare och taigasångare även denna på öland. Glömde ju ju en art, citronärlan på hemmaplan i Beteby, Svensksundsviken. Den var ju en riktig höjdare.

islom

citronärla


Mesar och åter mesar

Efter att ha jobbat 2 nätter så är man nu ledig över jul och nyår. Tog en sväng till landet och tittade till matningen. Stor mängd mesar som vanligt äter av min mat. Har haft en talgoxe med någon sjukdom i flera veckor nu och den levde även idag. Ser inte ut som den har det så lätt och tyvärr så kommer den nog snart att inte finnas mer.

Talgoxe

Klicka på bilden för större format

Månen

En stor och vacker måne “lyste” ner på oss idag. Tog en bild på den, bäst att passa på är ju oftast mulet.

moon


Skådarhjälpen

I en vecka nu så har skådarhjälpen pågått. Går ut på att se så många arter som möjligt och att betala en slant för de som inte har det så lätt. 1-50 arter betalar 50:-, 51-100 arter betalar 100:- o.s.v.

För mig blev det bara 40 arter, alltså 50:- men inte lätt när man jobbar dagtid. Får hoppas det blev mycket pengar i alla fall totalt sett.


Fredagsledig

Idag var man ledig från jobbet och vilket fint väder det blev.  Macke och jag åkte ut till landet och plåtade fågel vid våran matning. En liten överraskning var att en spillkråka drog förbi annars som vanligt. Är övertygad om att det en vacker dag så sitter det en azurmes vid matningen.

 

Domherre


Lördagen 07 dec 2013

Nu har vintern kommit med snö och lite kyla. Åkte idag ut en svänt till landet för fotografera fåglarna vid min matning. Som vanligt mycket mes men även några nötskrikor och koltrastar. Väntar på att något mer skall kommar. En vacker dag så kanske azurmesen sitter där ;-).

Lördagen 16 nov 2013

Kommunrallyt i ÖG är nu igång på allvar. Macke och jag har idag varit i Svenskundsviken. Vi kom ut strax före 08:00 och på vägen ut kom vi ifatt Collin som också skulle skåda i viken.

Tyvärr mycket blåst som förstörde en hel del men när havsörnen drog över så skrämde den fram allt som gömde sig i vassen. Blev ca 50 arter tillsammans med Collin. Ganska bra under dessa omständigheter. Fortsättning följer.

Norrköping lyckades till slut vinna rallyt med hela 115 arter. God tvåa blev Linköping med 111 arter.
3: Ödeshög 93
4: Motala 87
5: Vadstena 77
6: Kinda 75
7: Mjölby 73
8: Söderköping 60
9: Åtvidaberg 58
10: Finspång 51

Totalt sågs 132 arter under helgen. Ett mycket bra bra resultat.

Söndagen 3 nov 2013

Nu när mörkret har kommit så blir det skådning/foto bara på helgerna. Besökte matningen på landet igår och fotatade lite. Mycket fåglar kommer till den. Nu kom även domherren fram till den vilket är mycket kul. Även våran fina ekorre tittade fram och åt lite av solrosfröna.

ekorre3